Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Katjuscha Otte, directeur van Museum de Wieger in Deurne, over krachtige kwetsbaarheid in dit portret door Charley Toorop. 

“Charley Toorop maakte in 1917 dit portret van haar dochter Annetje. Hoewel het meisje hooguit anderhalf jaar was, oogt ze met haar grote, ernstig kijkende blauwe ogen ouder. Toorop werkte destijds in een levendige expressionistische stijl. Latere portretten laten zien hoe haar werk zich ontwikkelde richting een robuustere expressionistische stijl met gebruik van donkerdere kleuren.
Museum De Wieger kreeg het schilderij uit de nalatenschap van de Utrechtse architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983). Van Ravesteyn en schilder/verzamelaar Hendrik Wiegersma – wiens erfgoed in De Wieger wordt beheerd – raakten bevriend via het tijdschrift De Gemeenschap, waar talloze schrijvers, ontwerpers en beeldend kunstenaars een bijdrage aan leverden.
Het schilderij behoort tot de topstukken van De Wieger. Andere grote namen in de collectie zijn onder meer Jan Sluijters, Leo Gestel, Else Berg, Jacoba van Heemskerck, Theo van Doesburg en natuurlijk Hendrik Wiegersma. Het portret van Toorop neemt een speciale plek in. Het straalt kracht uit, maar tegelijk ook de kwetsbaarheid van een jong kind. Dat maakt dat we haar extra koesteren.”

Museum de Wieger, Oude Liesselseweg 29, Deurne, MK geldig, www.dewieger.nl