Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Annemieke Keizer, conservator bij Museum Dr8888, over ‘De Boogschutter’ van Theo van Doesburg. De ontdekking van deze blauw-zwart-witte tekening leest als een ware thriller. 

“‘De Boogschutter’ (1921) is een bijzonder ontwerp van Theo van Doesburg. Deze blauw-zwart-witte tekening was in het bezit van C.R. de Boer, gemeentearchitect van Smallingerland. Hij werkte begin vorige eeuw samen met Van Doesburg bij het ontwerp van een woonwijk in Drachten. De boogschutter zou model staan voor de latere glas-in-loodramen in de Rijkslandbouwwinterschool. Het motief van de boogschutter verscheen voor het eerst in 1917; Van Doesburg maakte het als ontwerp voor een kaasetiket.

In 2011 bood een particulier het ontwerp te koop aan. Eerder was het door een Van Doesburg-specialist als twijfelachtig bestempeld: de kunstenaar zou bijna nooit twee keer eenzelfde werk maken en het ontwerp was reeds in bezit van het Szépművészeti Múzeum in Boedapest. Museum Dr8888 startte een onderzoek. Nadat de herkomst was getraceerd, werd de correspondentie tussen de twee mannen onder de loep gelegd. Wat blijkt? Er zijn inderdaad twee ‘Boogschutters’. Van Doesburg maakte speciaal voor de vrouw van De Boer, die zeer gecharmeerd was van het werk, een nieuw exemplaar. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed heeft uiteindelijk nog de pigmenten en het papier onderzocht. De conclusie: ‘De Boogschutter’ is een authentieke Van Doesburg.”

In 2022 wordt het honderdjarig bestaan gevierd van bovengenoemde woonwijk, in de volksmond ‘de Papegaaienbuurt’ genoemd. Museum Dr8888 zal hier speciale aandacht aan besteden met een tentoonstelling en vele activiteiten. De museumwoning, het Van Doesburg-Rinsemahuis, is de kleurrijke vertegenwoordiger van de samenwerking tussen Van Doesburg en De Boer.

Museum Dr8888, Museumplein 2, Drachten, MK geldig, www.museumdrachten.nl

Hoofdbeeld: Theo van Doesburg, ‘De Boogschutter’, 1921, collectie Museum Dr8888