Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Ingmar Reesing, conservator bij Museum Gouda, over plateelschilder Willem Hartgring en zijn zwierige siervaas. 

“Gouda is een van de belangrijkste steden waar gedecoreerd sieraardewerk (plateel) wordt gemaakt. In de eerste helft van de twintigste eeuw kent de stad een bloeiende plateelindustrie. Een kwart van de Gouwenaars vindt werk in de meer dan 150 fabrieken en het populaire Gouds plateel gaat de hele wereld over. In 1898 is Plateelbakkerij Zuid-Holland de eerste fabriek die plateel gaat maken. Binnen enkele jaren groeit het bedrijf uit tot een van de grootste producenten van sieraardewerk. Vooraanstaande kunstenaars als Jaap Gidding en Theo Colenbrander worden aangetrokken om ontwerpen voor de met de hand beschilderde objecten te maken. Een van hen was Willem Hartgring. Hij maakt het ontwerp voor het decor (beschildering) op deze ruim één meter hoge siervaas. Het decor volgt de heersende smaak en mode van die tijd: zwierige bloemen en vogels. Deze grote vaas is speciaal gemaakt voor de etalages van Firma Hoyng. In deze luxe winkelketen voor huishoudelijke artikelen kon men aardewerk van Plateelbakkerij Zuid-Holland kopen. De monumentale vazen kunnen voorbijgangers niet zijn ontgaan.”

Museum Gouda, Achter de kerk 14, Gouda, MK geldig, www.museumgouda.nl

Hoofdbeeld: Vaas met P-decor Orchidee, 1907-10, W.P. Hartgring (ontwerper) en N.V. Plateelbakkerij Zuid-Holland (fabriek), collectie Museum Gouda