Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week breekt Marie Stel, conservator moderne en hedendaagse kunst van Museum Het Valkhof, een lans voor de verbeeldingskracht van Panamarenko. 

“Panamarenko (1940-2019) was een kunstenaar wiens verbeeldingskracht zich uitstrekte over tal van vakgebieden. Hij was uitvinder, ontdekkingsreiziger, visionair, ingenieur en poëet tegelijk. ‘Mock up’ is onderdeel van een serie machines die de zwaartekracht en het magnetische veld van de aarde zouden overwinnen. In de rugzak zit een kleine krachtige motor die een schoepenrad in beweging brengt. Door de uitstoot van de lucht via straalpijpen te reguleren kan men vliegen. Het werk verbeeldt Panamarenko’s zoektocht naar nieuwe vormen van reizen en bewegen, die naar verafgelegen en onbekende oorden zouden kunnen leiden.
Mock up’ beweegt zich op de grens tussen kunst en wetenschap en is daarmee een sleutelwerk in de collectie van Museum Het Valkhof. Panamarenko laat zien hoe die twee elkaar kunnen aanvullen en inspireren. Kruisbestuivingen kunnen waardevolle nieuwe invalshoeken en inzichten opleveren over hoe de wereld, en de mens daarbinnen, in elkaar steekt.
Voor mij staat dit werk voor durven dromen, voor misschien nog niet zeker weten of het gaat lukken, maar toch blijven proberen.” 

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, MK geldig, www.museumhetvalkhof.nl

Hoofdbeeld: Panamarenko, ‘Mock up’, 1985, plastic, motor, paspoponderdeel, aluminium, vilt, collectie Museum Het Valkhof