Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Merel van den Nieuwenhof, conservator van Museum Jan Cunen in Oss, over het etherische schilderij  ‘Arco de Iris’ van Jan Andriesse.

Alsof je ín een regenboog stapt: ‘Arco de Iris’ van Jan Andriesse. Het is een heerlijk minimalistisch en toch warm schilderij om bij weg te dromen, maar blijft met zijn subtiele kleurverloop ook in technische zin verbazen. Want hoe heeft Andriesse dat toch voor elkaar gekregen? Een veel gehoorde vraag is of wij dit doek in bruikleen hebben van Museum De Pont. Maar nee: wij hebben het al even beeldschone zusje van dat werk in onze eigen collectie. Deze regenboog is niet permanent te zien op zaal, maar maakt regelmatig zijn opwachting in verschillende tentoonstellingen. In het recente verleden als onderdeel van een wolkenzaal samen met werk van Elspeth Diederix, momenteel in dialoog met het videowerk van Mieke Bal en komend voorjaar in ‘Wist je dat?’. In die tentoonstelling zullen we onder andere het gewicht van ‘Arco de Iris’ onthullen, want ondanks Andriesses onderwerp – licht – maken de vele verflagen dit tot een zwaargewicht.

Museum Jan Cunen, Molenstraat 65, Oss, MK geldig, www.museumjancunen.nl

Hoofdbeeld: Jan Andriesse, ‘Arco de Iris’, 1996, acrylverf en marmerpoeder op doek, 191,5 x 301 x 7 cm, collectie Museum Jan Cunen, aangekocht met steun van de Provincie Noord-Brabant, foto: Peter Cox