Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Alec Ewing, conservator bij Museum Kaap Skil op Texel, over een loden duif als symbool voor ons complexe maritieme verleden. 

“Deze loden duif, waarop nog resten van vergulding zichtbaar zijn, is in 2005 nabij Texel gevonden in het zogenaamde Schervenwrak. De duif was vermoedelijk een contragewicht van een plafondlamp uit circa 1800. Dankzij zijn gouden schijn is deze loden duif een uitstekend symbool voor de complexiteit van het Nederlandse maritieme verleden: gelaagd en rijk, maar ook gekenmerkt door een meedogenloze ondernemersgeest die uitbuiting niet schuwde.
Het Schervenwrak blijkt namelijk een plantageschip te zijn geweest, dat in 1822 aan vooravond van een reis naar Berbice in Guyana verongelukte. Het ruim bevatte allerlei bouwmaterialen, gereedschappen en veel kapmessen, allen bedoeld voor de handen van tot slaaf gemaakten. Het contrast met de overige lading kan niet groter zijn: modieuze Engelse serviezen, Schiedamse jenever, deftige parasols en ten minste één koetsje. Gebruiksgoederen die net als de plafondlamp het leven van Europese planters zo comfortabel mogelijk moesten maken. Twee totaal gescheiden koloniale werelden, verborgen in één wrak.”

Museum Kaap Skil, Heemskerckstraat 9, Oudeschild, Texel, MK geldig, www.kaapskil.nl