Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Sietske van Zanten, directeur van museum LAM in Lisse, over een eetdagboek van 7.000 porseleinen objecten. 

“Heb je wel eens opgeschreven wat je allemaal eet en drinkt? Op een dag, in een week, een maand en misschien zelfs wel een jaar. Zo’n overzicht levert een fraai zelfportret op. Je bent wat je eet, zeggen ze. De Israëlische kunstenaar Itamar Gilboa deed het. Nadat hij voor de kunst naar Amsterdam was verhuisd, veranderde zijn eetpatroon. Hij besloot een eetdagboek bij te houden. Dat dagboek vertaalde hij in 2013 naar de gigantische porseleinen installatie ‘Food Chain Project’, die bestaat uit 7.000 porseleinen objecten te zien in het LAM museum op het landgoed van Kasteel Keukenhof in Lisse. 

Gilboa’s overweldigende werk wordt wel de ‘Nachtwacht’ van het museum genoemd. Een absolute publieksfavoriet én ‘conversation starter’. Dat wat we zo graag willen in het LAM, gebeurt hier automatisch. Mensen van alle leeftijden betrekken het werk op zichzelf, blijven eindeloos staan kijken en praten. Hele levensverhalen komen hier via de wit porseleinen cupcakes, bloemkolen, haringen en bakjes sushi naar boven.”

LAM museum, Keukenhof 14, Lisse, www.lamlisse.nl

Hoofdbeeld: Itamar Gilboa, ‘Food Chain Project’ 2013, collectie LAM museum, foto: Bibi Veth