Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Alexandra Oostdijk, directeur van Museum Paul Tetar van Elven in Delft, over de kopie van Rafaëls meesterwerk ‘Sixtijnse Madonna’.

Museum Paul Tetar van Elven is oorspronkelijk het woonhuis van kunstschilder Paul Tétar van Elven (1823-96). Het museum toont niet alleen zijn eigen werk, maar ook zijn omvangrijke collecties oosters porselein, Delfts aardewerk en schilderijen van tijdgenoten. Daarnaast bevat het museum een van de honderd best bewaarde interieurs van Nederland.

Alexandra Oostdijk: “In ons museum vind je een grote verzameling kopieën naar beroemde meesters, waaronder ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt en ‘De Stier’ van Paulus Potter. Allemaal geschilderd door Paul Tetar van Elven (1823-96). Dat is op zich niet heel bijzonder, veel kunstenaars kopieerden in de negentiende eeuw. Wel bijzonder is dat hier veel van die kopieën bewaard zijn gebleven. Aan het eind van de negentiende eeuw werden ze niet meer hoog aangeslagen en verdwenen in depots, of erger ….
Een van mijn favorieten is de ‘Sixtijnse Madonna’. Het origineel van Rafaël hangt in de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden, waar Tetar het heeft gekopieerd. Wel op een ander formaat gelukkig, want het originele altaarstuk, geschilderd voor Paus Julius II, is bijna twee bij drie meter. Toen het origineel in 2012 zijn vijfhonderdste verjaardag vierde, was ook onze kopie in Dresden te zien.
Tetar heeft enkele details van het schilderij ook los geschilderd. Heel populair waren de nog steeds overbekende engeltjes. En gezien de naderende kerstperiode zijn deze nu even mijn favoriet. Let wel op: in het origineel leunen de engeltjes nadenkend op een balustrade, bij Tetar zit het tweetal op een wolkje.”

Museum Paul Tetar van Elven, Koornmarkt 67, Delft, MK geldig, www.museumpaultetarvanelven.nl

Hoofdbeeld: Paul Tetar van Elven, kopie van de ‘Sixtijnse Madonna’, collectie Museum Paul Tetar van Elven, Delft