Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week geven wij het woord aan Jacco Hooikammer van Museum Staphorst. 

Museum Staphorst is gevestigd in een gerestaureerde boerderij en ingericht op de traditionele Staphorster manier. In het vroegere stalgedeelte vinden wisselende tentoonstellingen plaats met objecten uit de ruim vijfduizend voorwerpen tellende collectie.

Jacco Hooikammer tipt een uniek object uit het woongedeelte, het voorhuis dat authentiek is ingericht met meubilair in warme rode tinten: “In veel Staphorster woonkamers hing een zogenoemde glazenkast. Een bruidegom kreeg van zijn vrienden bij zijn huwelijk een spiegel en een klok. De bruid kreeg van haar vriendinnen bont gedecoreerd serviesgoed en sieraardewerk. Dit plaatste ze als decoratie in een glazenkast. De inhoud werd aangevuld met erfstukken.
De glazenkast in Museum Staphorst is beschilderd met een notenhoutimitatie. Het aardewerk is van Europese makelij en dateert uit verschillende periodes. Een mooi ingerichte glazenkast is zodanig gevuld dat de achterwand niet te zien is. Het is de kunst de kopjes hoog op te stapelen. Ze werden opgevuld met zand, rijst of zaagsel.”

Museum Staphorst, Gemeenteweg 67, Staphorst, MK geldig, www.museumstaphorst.nl