Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Priya Swamy, conservator globalisering en Zuid-Azië bij Museum Volkenkunde en het Nationaal Museum van Wereldculturen, over dit draagbare heiligdom van Indiase verhalenvertellers. 

“Dit opvouwbare kastje is afkomstig van de rondreizende verhalenvertellers in het westen van India. Zij gebruikten dit soort kastjes om goden en hun heldendaden uit te beelden op markten en feesten. De panelen van dit exemplaar zijn beschilderd met talrijke voorstellingen rondom de godheid Vishnoe, een belangrijke god in de hindoeïstische mythologie. De achterwand toont twee afbeeldingen. Op de bovenste zien we Vishnoe liggend op de kosmische slang. In enkele hindoeïstische tradities wordt Vishnoe immers gezien als beschermer van de schepping, waarbij hij tussen de era’s door uitrust op de duizendkoppige slang Shesha. Zodra Shesha zich uitstrekt wordt een nieuw universum geboren, en wanneer de slang zich weer opkrult houdt het op te bestaan. Aan de voeten van Vishnoe ligt zijn vrouw, de godin Lakshmi. Vanuit Vishnoe’s navel ontspruit Brahma, de godheid die in de hindoefilosofie wordt gezien als schepper van het universum.”

Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden, MK geldig, www.volkenkunde.nl

Hoofdbeeld: Draagbaar heiligdom uit Rajastan, West-India, jaartal onbekend, collectie Nationaal Museum van Wereldculturen – collectiestuk RV-4368-1