Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt Roby Boes, conservator van Singer Laren, over Jan Sluijters’ grote liefde voor Greet van Cooten.

“Het ‘Portret van Greet van Cooten’ (1910) is door de intense kleuren en haar directe blik een echte blikvanger. In de korte tijd dat het nu onderdeel uitmaakt van de collectie van Singer Laren heeft het portret al veel reacties opgeroepen. Kijkt Greet zelfverzekerd, bedachtzaam of juist droevig? Daarover verschillen de meningen en dat vind ik persoonlijk juist zo leuk. Jan Sluijters schildert dit krachtige portret van zijn kersverse geliefde in de periode dat ze samen in Laren verblijven. Hier maakt Sluijters zijn beroemdste luministische landschappen en ook dit portret schildert hij in deze stijl. Met felle, contrasterende oranjerode en turquoise-blauwe kleuren in losse penseeltoetsen verbeeldt hij zijn verliefde sensaties voor Greet.

Het portret is een van de stralende hoogtepunten uit de schenking Collectie Nardinc van Els Blokker-Verwer. De collectie bestaat uit ruim honderd kunstwerken van Nederlandse modernisten en is vanaf februari 2022 te zien in de nieuwe Nardinc-zalen, die momenteel in aanbouw zijn.”

Singer Laren, Oude Drift 1, 1251 BS Laren, MK geldig, www.singerlaren.nl

Hoofdbeeld: Jan Sluijters, ‘Portret van Greet van Cooten’, 1910, olieverf op doek, 41,2 x 33,2 cm, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc