Het aanbod tentoonstellingen is al jaren enorm en kunstwerken wisselen elkaar vaak in snel tempo af op zaal. Maar wat speelt er zich af naast de actualiteit, in de collectie-opstellingen en depots van de Nederlandse musea? Wat zijn de topstukken die het eveneens verdienen om in de schijnwerpers te staan? Deze week vertelt conservator Afiena van IJken-van Zanten van Stedelijk Museum Vianen over een zeldzaam Delfts Zwart pannenkoekje met chinoiserie. 

“In de historische presentatie van het Stedelijk Museum Vianen bevindt zich een zwart aardewerken pannenkoekje met chinoiserie decor met Lange Lijs, Zotje en twee vechtende hanen. Wereldwijd zijn slechts 65 objecten van dit zogeheten Delfts Zwart bekend.
Vanaf 1602, het jaar van oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, kwam Chinees porselein naar ons land. Tijdens de Qing-dynastie (1644-1911) werd in China naast het bekende blauwwitte porselein ook ‘famille verte’ en ‘famille noire’ vervaardigd. Bij famille noire zijn versieringen op een lakzwarte achtergrond aangebracht, waarbij de kleur groen domineert. Dit werd een van de zeldzaamste en meest kostbare Chinese porseleinsoorten. De Delftse equivalent, Zwart Delfts, Delfts Zwart en Delfts noir genoemd, is eveneens zeldzaam. De productie is gecompliceerd, omdat het tinglazuur tijdens het bakken stabiel dient te blijven. Gebeurt dit niet, dan loopt de decoratie uit.
Ons pannenkoekje draagt op de achterkant het monogram CK en wordt toegeschreven aan de Delftse plateelbakkerij De Metaale Pot ten tijde van Cornelis Koppens. Het bordje komt uit het tweede kwart van de achttiende eeuw.”  

Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97, Vianen, MK geldig, www.stedelijkmuseumvianen.nl