Van Frida Kahlo tot Aelbert Cuyp, van Kirchner en Nolde tot Disney: het kersverse nummer van Museumtijdschrift viert een nazomer vol kunstplezier.

Het is een heerlijk vooruitzicht, dat het nieuwe culturele seizoen zo rijk is aan bijzondere tentoonstellingen. Te beginnen met Frida Kahlo, de tot de verbeelding sprekende vrouw en kunstenaar die dit jaar volop in de schijnwerpers staat, vanaf oktober met een uitgebreid overzicht in het Drents Museum in Assen.

Ook het overzicht van ‘onze eigen’ Aelbert Cuyp in het Dordrechts Museum is er een om reikhalzend naar uit te kijken. Want die Cuyp, waarnaar tal van straten zijn vernoemd, is in ons land lang ondergewaardeerd geweest. Nu keren zijn zorgeloze taferelen van koeien en wolken terug naar zijn geboorteplaats.

Wat verrassingen betreft: de felgekleurde, ‘primitivistische’ voorstellingen van Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde zijn lange tijd louter een plezier geweest om naar te kijken. Het Stedelijk Museum Amsterdam werpt dit najaar een andere blik op hun verlangen naar het ongerepte leven. Verder onder veel meer: de naar Leeuwarden afgereisde topstukken van de National Portrait Gallery, de verreikende invloed van Disney en de indrukwekkende schilderijen van Natasja Kensmil bij Kunsthal Kade.

In dit nummer verwelkomen wij onze nieuwe columnist Pauline Broekema, en maken we de nominaties bekend van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2021. Wat is uw favoriete tentoonstelling van de afgelopen periode? Ga snel naar de website en misschien wint u die kunstreis voor twee personen of het VIP-arrangement met overnachting.

Museumtijdschrift 6, vanaf vandaag verkrijgbaar via onze webshop, vanaf 7 september in de winkel.