Er zijn twee nieuwe ruimtes geopend in het voormalig woonhuis van Rembrandt: het kleine kantoortje en een prentenkabinet. Het kleine kantoortje is de ruimte waar Rembrandt zijn administratie deed. In het kleine prentenkabinet wordt de rol en betekenis van Rembrandts etsen toegelicht aan de hand van een selectie werken. Museum Het Rembrandthuis bezit een van de grootste collecties van Rembrandts etsen ter wereld.

Over Rembrandts kleine kantoortje
Direct achter de herkenbare groene deur op de begane grond is het Voorhuys. Hier kwam men vroeger Rembrandts woonhuis binnen. Dit was tevens de plek waar hij zaken deed. In een ruimte in het Voorhuys is nu een impressie gecreëerd van een kantoortje zoals dat door Rembrandt moet zijn gebruikt om zijn administratie bij te houden. Naast kunstenaar en leermeester, was Rembrandt immers ook een actief ondernemer. Het kleine kantoortje is ingericht met meubels en objecten, gebaseerd op historisch beeldmateriaal en archiefstukken.

Over het prentenkabinet
Het nieuwe prentenkabinet bevindt zich in een besloten zolderruimte. Het is een unieke presentatie over het belang van Rembrandts etskunst: de grote artistieke kwaliteit ervan, zijn favoriete onderwerpen, het gebruik van verschillende soorten papier, zijn soepele tekenstijl en het geraffineerde spel met licht en donker. Vanwege de kwetsbaarheid van de werken op papier, zijn er veel moderne drukken van Rembrandts etsen te zien, maar er zijn ook altijd enkele originele etsen en etsplaten tentoongesteld. Ook is er een album met prenten waar bezoekers doorheen kunnen bladeren, om zelf te ervaren hoe men in de zeventiende eeuw prenten ‘op de hand’ bekeek.

Museum Het Rembrandthuis vernieuwt
De opening van deze twee nieuwe ruimtes is de eerste stap in een reeks verbeteringen die voor voorjaar 2018 gepland staan voor het museum. Eind april zal niet alleen een geheel heringericht entreegebied worden opgeleverd. Deze vernieuwingen zijn een eerste stap op weg naar verdere modernisering en uitbreiding van het museumcomplex. Centraal staat de voelbare aanwezigheid van Rembrandt zelf, zijn gezin, zijn leerlingen, zijn opdrachtgevers en zijn vrienden. De plannen hiervoor worden de komende periode door het museum uitgewerkt.

Bron: Museum Het Rembrandthuis
Beeld: Rembrandts kleine kantoortje in Museum Het Rembrandthuis. Foto: Het portret bureau