Het Forum, dat de deuren opent op 29 november 2019, is straks dé plek waar Groningers en niet-Groningers kunnen kennismaken met uiteenlopende internationale exposities. De eerste expositie ‘AI: More Than Human’ (te zien vanaf 7 december 2019) belicht de relatie tussen mens en machine. Met de naderende opening en het uitkomen van Aardmans nieuwste bioscoopfilm Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap kan het Forum met trots de volgende internationale expositie aankondigen. Na Parijs, Frankfurt, Melbourne, Seoul en Daegu is de expositie The Art of Aardman, Shaun the Sheep and friends vanaf 2 oktober 2020 te zien in Groningen.

Het in Bristol gevestigde Aardman Animations is de studio achter bekende animatiefiguren- en films als Shaun the Sheep, Chicken Run en Wallace and Gromit. Al meer dan 40 jaar maakt de studio animaties, films en reclame-commercials. Dit leverde tien Oscar® nominaties op, waarvan ze er vier wonnen. In de expositie krijgen de bezoekers een uniek kijkje achter de schermen in het creatieve proces rondom het maken van animatiefiguren en -films.

Hans Poll, directeur programma en marketing van Forum Groningen: “Niet iedere publiekstrekker is automatisch welkom. We kijken of het onderwerp goed bij ons past. Deze expositie is een prachtig voorbeeld van populaire beeldcultuur. De Britten zijn erin geslaagd de animatietechniek nieuw leven in te blazen op een manier die kasten vol filmprijzen en fans over de hele wereld opleverde. Die verdienen dus wat ons betreft een plekje in het Forum. Het wordt dan ook een echte familie-expositie; aansprekend voor kinderen en iedereen die het kind in zich nog niet kwijt is”.

Art Ludique
De expositie is samengesteld door Art Ludique. Het in Parijs gevestigde museum overbrugt de kloof tussen het grote publiek en figuratieve verhalende kunst. Groningen is de zesde stad waar de expositie te zien is, na Parijs, Frankfurt, Melbourne, Seoul en Daegu. In deze steden was de expositie een grote publiekstrekker, met in totaal een half miljoen bezoekers.

Van eerste schets tot complete filmset
Aan de hand van schetsen, tekeningen, schilderijen, kleifiguren en complete filmsets ziet men hoe Studio Aardman de animatie-figuren stap voor stap tot leven wekt. De mooiste filmsets die in de film slechts enkele seconden zichtbaar zijn, kun je nu rustig bekijken. Van de eerste ideeën en schetsjes tot aan de belichting van de filmsets geven zij letterlijk vorm aan hun verbeelding. Met de nieuwste technieken, maar vooral met vakmanschap en creativiteit weet Studio Aardman jong en oud keer op keer te verwonderen.

The Art of Aardman, Shaun the Sheep and friends is vanaf 2 oktober 2020 gedurende enkele maanden te zien in Forum Groningen.

Bron: persbericht Forum Groningen
Beeld: Wallace & Gromit © Aardman W&G LTD. All rights reserved