Het Amsterdamse museum Allard Pierson, dat de erfgoedcollecties van de UvA beheert en toont, heeft met steun van de Vereniging Rembrandt de getekende nalatenschap van Peter van Straaten (1935-2016) aangekocht. Door zijn scherpe kijk op menselijke gedragingen en politieke ontwikkelingen, en door zijn karakteristieke tekenstijl, behoort Van Straaten tot de meest iconische Nederlandse tekenaars van de afgelopen decennia.

Omvangrijke carrière
In de ruim vijftig jaar die Van Straatens carrière omspant, werkte hij voor verschillende landelijke en regionale dag- en weekbladen. Het grote ensemble tekeningen dat in die periode ontstond, vormt een staalkaart van de naoorlogse Nederlandse mentaliteitsgeschiedenis: van hippies tot de Brexit-reacties. Van Straatens werk werd niet alleen bekend via kranten en tijdschriften, maar ook door Peter’s Zeurkalender, die al bijna dertig jaar dagelijks door duizenden Nederlanders met veel plezier wordt afgescheurd. Ook is zijn werk talloze keren in boekvorm gebundeld.

Voor iedereen beschikbaar
In het Allard Pierson zullen de tekeningen, die inmiddels een unieke plek in de Nederlandse beeldcultuur hebben verworven, ook voor toekomstige generaties te zien blijven. Met de verwerving door dit museum gaat bovendien ook een wens van de kunstenaar in vervulling. Van Straaten wilde namelijk dat zijn nalatenschap zoveel mogelijk bijeen zou blijven; eerder ontving het Allard Pierson van de erfgenamen al 6.000 tekeningen uit de beroemde stripserie Vader & Zoon, die oorspronkelijk in Het Parool verscheen.

Artistieke veelzijdigheid
Naast de karakteristieke, ‘krasserige’ tekeningen waar Van Straaten vooral bekend van is, bevat de nalatenschap ook ander werk, zoals politieke tekeningen, literaire illustraties en jeugdwerk. Door die volledigheid kan het Allard Pierson voortaan recht doen aan Van Straatens artistieke veelzijdigheid en zijn stijlontwikkeling. In december 2021, vijf jaar na het overlijden van Peter van Straaten, organiseert het museum een overzichtstentoonstelling waarin de nalatenschap een belangrijke rol zal spelen.

Bron en beeld: nieuwsbericht Vereniging Rembrandt