Zaterdag 31 augustus aanstaande is er een unieke mogelijkheid een kijkje te nemen in de gesloten abdijtuin van de Zuster Birgittinessen in Uden. Voor slechts één dag wordt deze eeuwenoude ommuurde tuin, exclusief opengesteld voor bezoekers aan de expositie ‘De Groene Middeleeuwen’, te zien in het naastgelegen Museum Krona.

Achter deze abdijmuren is de “vogel-installatie” van de Eindhovense kunstenaar Jelle Mastenbroek te zien en horen: “De Robin die zich afvroeg of hij een nachtegaal was”. Na het Oerol-festival nu exclusief op deze dag in de abdijtuin. Vogels van diverse pluimage, zoals de Nachtegaal, Koekkoek en Duif, brengen improvisaties ten gehore. De fluiters combineren hun klanken met ritmiek van het slagwerk. De bijzondere akoestiek van de tuin vervult een belangrijke rol. Telkens wordt gepoogd de hoogste kwaliteit aan improvisatie te leveren en meer te bereiken dan gespeelde noten. Zo ontstaat ​​er een magische en onvergetelijke ervaring.

Ontmoet deze zaterdag ook de “Tuinfantast”. Kunstenaar PJ Roggeband geeft regelmatig flitslezingen over mogelijke en onmogelijke tuinen. Wat te denken van bijvoorbeeld de Uitlaattuin, Amfibietuin, Borsteltuin of Uithuiltuin? Sommige van deze bijzondere tuinen zijn op deze dag te koop.

De expositie ‘De Groene Middeleeuwen’, nog te zien tot en met zondag 1 september, toont fraaie handschriften en herbaria uit de 10e-16e eeuw, verborgen schatten uit Nederlandse bibliotheken, die de toepassing van kruiden en planten in de Middeleeuwen illustreren. Een inkijk in een wereld van geloof en bijgeloof, wetenschap en kwakzalverij, verfstoffen en pigmenten. De expositie wordt voortgezet in de Kruidentuin van het museum.

Museum Krona is geopend van 11:00 tot 17:00 uur.

Bron en beeld: persbericht Museum Krona