Het nieuwe jaar begint goed voor Museum Belvédère. Door een schenking van een particuliere verzamelaar is het museum een prachtige serie foto’s rijker. Een selectie is nu te zien in de westvleugel.

De Duitse fotograaf Lothar Wolleh (1930-1979) is bekend geworden met zijn markante portretten van kunstenaars, waaronder Joseph Beuys, René Magritte, Gerhard Richter en Christo. Aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw, fotografeerde hij de Nederlandse Nul-kunstenaar Jan Schoonhoven (1914-1994), die wordt gerekend tot één van de grote meesters van de minimalistische kunst.

Dat resulteerde in een imponerende reeks van 29 vierkante zwart-witfoto’s, in zilvergelatinedruk. De serie omvat niet alleen indringende portretfoto’s, maar ook beelden van de kunstenaar aan het werk en sfeerbeelden uit zijn atelier.

In Nederland was slechts één volledige serie te vinden. Die bevond zich in een particuliere collectie van een verzamelaar en is nu dus aan het museum geschonken. Om dat heuglijke feit kracht bij te zetten, wordt momenteel een selectie getoond in Museum Belvédère. De foto’s bevinden zich in het goede gezelschap van enkele originele werken van Schoonhoven. Nog te zien tot en met 28 januari.

Bron: Persbericht Museum Belvédère
Beeld: Lothar Wolleh – Jan Schoonhoven in het Stedelijk Museum, Amsterdam