— Aanpassing: De Universiteit Leiden heeft inmiddels besloten het schilderij (tijdelijk) terug te hangen: “We zien de actie als een startpunt voor een inhoudelijke discussie, maar we maken nu even pas op de plaats.” —

Vorige week is op de Universiteit Leiden een schilderij van Rein Dool verwijderd na een tweet van een promovendus die zich ergerde aan het doek. Het werk verbeeldt het bestuur van de universiteit in het jaar 1976, onder wie voormalig rector Dolf Cohen die tijdens de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken.  

De medewerker startte een discussie op Twitter met de vraag welk signaal dit werk uitstraalde, omdat zij zich stoorde aan de ‘sigaar rokende mannen’ op het doek. Ze kreeg bijval van hoogleraar criminologie Joanne van der Leun: “Ik heb het grootste deel van mijn carrière in de academische wereld doorgebracht in kamers met mannen en schilderijen van mannen. Bovendien heb ik een hekel aan de rook, ook al is het maar geschilderd.” Twee dagen later werd het schilderij van de muur gehaald, wat leidde tot discussie op sociale media en Kamervragen.

Het kunstwerk heeft vijftig jaar aan de wand van het Academiegebouw gehangen. Hoewel het de kunstenaar stoort dat het werk zonder overleg is weggehaald, kan hij er wel de humor van inzien. “Ik heb nog nooit zoveel aandacht gekregen voor mijn werk. Het is gratis publiciteit. Bovendien bereiken ze het tegendeel, want door het verwijderen van het schilderij is er nu juist heel veel ophef ontstaan en kritiek op hun actie.”

25 november verschijnt het nieuwe nummer van Museumtijdschrift, met daarin een interview met Rein Dool.