Het Universiteitsmuseum Utrecht blijft voorlopig open voor publiek. Het museum heeft plannen om te vernieuwen en te verbouwen. Op deze plannen is echter kritiek. Om de sloop te voorkomen vroeg het Cuypersgenootschap de gemeente Utrecht het gebouw de monumentenstatus te geven. Nu dit verzoek loopt stelt het museum de sluiting voorlopig uit.

Zolang de procedure loopt, kan het museum niet verder met de noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw. Zo’n procedure kan een fikse tijd in beslag nemen. Paul Voogt, directeur van het Universiteitsmuseum: “Om het publiek niet de dupe te laten worden van deze situatie blijft het museum langer open.”

De verbouwingsplannen zijn niet van de baan en de voorbereidingen voor de vernieuwing gaan gewoon door. Het museum zal hiervoor de nodige procedures volgen en aantonen dat wijzigingen aan het gebouw noodzakelijk zijn en zorgvuldig kunnen worden doorgevoerd.

Het gebouw barst op drukke dagen uit zijn voegen. Het is in 1996 gebouwd voor 25.000 bezoekers en in 2017 trok het museum meer dan 75.000 bezoekers. Paul Voogt: “Er zijn meerdere redenen om te verbouwen. We willen het gebouw beter toegankelijk maken om de toenemende bezoekersstroom aan te kunnen. Ook willen we meer ruimte creëren voor onze tentoonstellingen en programma’s. Voor onze nieuwe aanpak hebben we een flexibelere inrichting nodig. Er is nu veel loze ruimte in het gebouw en de entree is veel te klein.”

De Universiteit Utrecht vindt het belangrijk om wetenschap bij een breed publiek onder de aandacht te brengen en investeert daarom in het museum. Voogt: “Het Utrechtse Museumkwartier zit de afgelopen jaren in de lift. De bezoekersaantallen groeien en de bereikbaarheid wordt verbeterd in samenwerking met de gemeente. Daar leveren we als Universiteitsmuseum samen met de andere musea een bijdrage aan en dit willen we ook in de toekomst blijven doen met een museum dat past bij deze tijd.”

Voorjaarsvakantie
Alle geplande activiteiten in de voorjaarsvakantie (24 februari t/m 4 maart) gaan gewoon door. Zo is er elke vakantiedag wel wat te doen, te ontdekken of te onderzoeken voor de hele familie. Op 24 en 25 februari is er een hortusweekend met een creatieve markt, muziek en poëzie. Op zaterdag 3 maart is er in het Universiteitsmuseum Utrecht een spannende FamilieMuseumnacht van 19.00 uur tot klokslag middennacht. Gewapend met een zaklamp onderzoeken bezoekers dierenskeletten in het museum en het nachtleven in de Hortus.

Bron: Persbericht Universiteitsmuseum Utrecht
Foto: Thijs Rooimans