Van onze redactie – Met haar beste vriend de Prittstift in de hand gaat grafisch ontwerper Irma Boom ’s nachts (want overdag is het veel te druk om haar heen en gaat er nog meer fout) hard aan het werk. Volgens The New York Times is ze een van ’s werelds beste boekontwerpers, misschien wel dé beste. Zo maakte ze al voor onder andere Chanel en Viktor en Rolf prachtige boeken en doet ze de grafische vormgeving voor het Rijksmuseum.

Wie zich altijd al heeft afgevraagd hoe dit soort boeken tot stand komen heeft geluk, want dat is precies waar de documentaire ‘Boom maakt boek’ een boekje over opendoet.
Van het in elkaar plakken van een dummy voor Viktor en Rolf tot het drukken van een publicatie voor Renault: de documentaire geeft een goede kijk achter de schermen van het gehele proces. Ondertussen vertelt Boom over verschillende keuzes die ze maakt, waardoor je een goed inzicht krijgt in haar denkwijze. Bij het bekijken van kleurproeven vindt ze de ene geeltint “tuttig” en de andere “ondeugend”. En nooit denkt ze aan het publiek dat haar boeken gaat lezen, want ‘’die mensen ken ik ook helemaal niet’’.

Het Uur van de Wolf: Boom maakt boek, donderdag 20 september, 23.00 uur bij de NTR op NPO 2.

Beeld: Lex Reitsma