Van onze redactie – “Ik vrees dat er maar een persoon is in de wereld die een goede film zou kunnen maken over mijn prenten; ikzelf.” Zo begint de documentaire ‘M.C. Escher – Het oneindige zoeken’, die, zoals Escher zelf had gewild, door hemzelf wordt verteld aan de hand van van zijn dagboeken, aantekeningen, lezingen, agenda’s en honderden brieven. Door deze creatieve manier van vertellen zou je haast denken dat het Escher zelf is die je meeneemt door zijn leven. Bovendien vertelt hij zelf wat zijn prenten betekenen, in plaats van de interpretaties van anderen. Maar niet alleen Escher komt aan het woord, ook zijn kinderen en schoondochter doen een duit in het zakje, waardoor je een goed beeld krijgt van de persoon die hij was.

De film laat ook een andere wens van Escher in vervulling gaan. Hij droomde er namelijk van om van zijn werk een animatiefilm te maken. Helaas was hier geen publiek voor: “Ik zou er de mensen mee doodvervelen.” De filmmakers zagen dat echter anders, en brengen in de documentaire Eschers prenten tot leven. Zo loopt een salamander weg uit zijn prent om een ommetje te maken door andere prenten en is de prent ‘Trappenhuis’ zelfs volledig geanimeerd. Dit soort technieken geven de documentaire een speels tintje, wat past bij Eschers werk.

Het Uur van de Wolf: ‘M.C. Escher – Het oneindige zoeken’, donderdag 13 september, 23.05 uur bij de NTR op NPO 2.

Beeld: Portret van M.C. Escher, © 2018, The M.C. Escher Company, the Netherlands. All rights reserved. www.mcescher.com.