Het Mauritshuis leent het ‘Meisje met de parel’ vanaf begin februari voor acht weken uit aan het Rijksmuseum. Om haar lege plek op te vullen, doet het museum onder de titel ‘My Girl with a Pearl’ wereldwijd een oproep om zich te laten inspireren door het wereldberoemde schilderij. Stuur uw Meisje in en maak kans om met een foto op de vertrouwde plek van het Meisje, dus in ‘haar’ zaal, te komen hangen.

De presentatie ‘My Girl with a Pearl’ laat zien dat het Meisje herkenbaar is in alles en iedereen. In een zoon of dochter, in knopen, een strijkbout of een ‘blikje parels’. Meisje-portretten die samen nieuwe kunst creëren. Alle (kunst)vormen zijn toegestaan: een foto, een tekening, een schilderij, geborduurd, gebeeldhouwd of gebreid, als de foto van de creatie maar digitaal wordt opgestuurd naar het museum. Op Instagram is het Mauritshuis het account @mygirlwithapearl gestart. ‘My Girl with a Pearl’ wordt mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden.


Ontzettend beroemd
Duizenden mensen laten zich inspireren door het Meisje, kleden zich als haar of kleden zelfs dingen als haar. Waarom zetten zoveel mensen zich als het Meisje op de foto? Op elk top-10 lijstje beroemdste schilderijen ter wereld prijkt het Meisje. We weten niet precies wat de magie van het Meisje is, maar feit is dat ze is uitgegroeid tot een icoon van de schilderkunst en een symbool van schoonheid. De zaal waar het Meisje hangt wordt tijdelijk een plek van inspiratie met zoveel mogelijk Meisjes bij elkaar, uit binnen- én buitenland.

Vanaf 6 februari heeft iedereen de kans op de plek van het Meisje te hangen. In een echte schilderijlijst laten we zo veel mogelijk Meisjes zien. De beste ingezonden foto’s worden digitaal in een loop vertoond op de plek waar het Meisje normaliter hangt. Een keuze uit de ingezonden foto’s wordt elders op zaal opgehangen én er is in de zaal van allerlei informatie te vinden over het Meisje en waarom ze (waarschijnlijk) zo’n inspiratie voor velen is.

Vermeer-tentoonstelling Rijksmuseum
Vanaf 10 februari organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam de grootste Vermeer-tentoonstelling in de geschiedenis. Maar liefst 28 schilderijen van de meester komen naar Amsterdam. Natuurlijk horen daar de drie schilderijen van Vermeer uit het Mauritshuis bij: ‘Gezicht op Delft’, ‘Diana en haar nymfen’ én het ‘Meisje met de parel’.

Voor alle informatie over het insturen van uw My Girl-creatie: www.mauritshuis.nl/mygirlwithapearl

Bron en beeld: persbericht Mauritshuis
Hoofdbeeld: @tobeamuse; dubbelbeeld: @tobeamuse en @jvdmast68; knopenbeeld: @thisgirlwithapearl