Een tot nog toe onbekend zelfportret van Vincent van Gogh is ontdekt door de National Galleries of Scotland in Edinburgh. Bij de voorbereiding van een tentoonstelling kwam het zelfportret tevoorschijn op de achterzijde van ‘Hoofd van een Boerin met witte muts’ uit 1885, in bezit van het museum. De uitzonderlijke vondst was bedekt met lagen lijm en karton.

Frances Fowle van de National Galleries of Scotland bij hoofd van een boerenvrouw (1885) van Vincent van Gogh, met een röntgenafbeelding van het ontdekte zelfportret

Het schilderij van de boerenvrouw uit Nuenen werd ontdekt bij de voorbereidingen van de tentoonstelling ‘A Taste for Impressionism’ in de Royal Scottish Academy in Edinburgh. Senior curator Frances Fowle van de National Galleries of Scotland noemt de ontdekking ’thrilling’. Van Gogh was erom bekend dat hij om geld te sparen doeken hergebruikte door ze om te draaien, en aan de andere kant door te gaan met schilderen.

Het röntgenbeeld van Vincent van Gogh, collectie National Galleries of Scotland

Oor
Het zelfportret toont een man met baard, hoed en losjes bij de keel vastgebonden halsdoek. Zijn linkeroor, afgesneden in 1888, is duidelijk zichtbaar. Aangenomen wordt dat het gaat om een vroeg zelfportret, het genre waarmee hij later beroemd zou worden. In de tentoonstelling in Edinburgh, vanaf 30 juli, is de schets als röntgenbeeld te zien via een speciale lichtbak.

Bron en beeld: National Galleries of Scotland