Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. De oorlog, de angst voor een aanval vanuit zee, het dagelijks leven van de Duitse soldaat en de evacuaties van de kustbewoners. De jaarlijkse Bunkerdag brengt deze verhalen opnieuw tot leven. 

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners langs de Nederlandse kust. In Den Haag bijvoorbeeld moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.

Bunkers en activiteiten
Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligers. Details in de bunkers vertellen meer over het voormalig gebruik, het geschut dat er heeft gestaan en de soldaten die er verbleven. De dag biedt een mooi contrast. De bunkermusea hebben het bouwwerk vaak in originele staat hersteld en stellen hun uitgebreide collectie ten toon. Anderzijds zijn er bunkers die door de natuur zijn overgenomen, of als een ware tijdcapsule zijn afgesloten en speciaal voor Bunkerdag worden heropend.

Bijzondere locaties
Ieder jaar worden er bunkers geopend die lange tijd zijn afgesloten voor publiek, of waar bezoekers normaal niet mogen komen. In Hoek van Holland gaat een stukje gangenstelsel van de MarkoStand open, en worden in het Vinetaduin speciale ondergrondse rondleidingen gegeven. In Rockanje wordt de hospitaalbunker voor het eerst geopend. Daar zal ook de expositie ‘Verstoven Verleden’ te zien zijn met meer dan 40 archeologische vondsten van de Atlantikwall. Voormalig vliegveld Bergen is ook te bezoeken. Bezoekers kunnen er een kijkje nemen bij WN 7, een Flak-bunkerdorp ten noorden van het vliegveld. Bijzonder is dat in de Befehlstand de tafel staat die in Hotel de Wereld is gebruikt tijdens de Duitse capitulatie. Je hoort er alles over tijdens een van de rondleidingen.

Verdieping
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast bunkerbezichtigingen verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties en kosten €6,- voor volwassenen, en € 3,- voor kinderen onder 12 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.

Meer informatie
Meer informatie over de locaties, het programma en de verschillende activiteiten is te vinden op www.bunkerdag.nl.