De lockdown wordt met ten minste drie weken verlengd, aldus de persconferentie van het kabinet van 2 februari. Dat betekent dat musea, horeca, dierentuinen en pretparken sowieso tot 2 maart dicht blijven.

Inmiddels heeft het kabinet een nieuwe routekaart gemaakt. Daarbij keert de regionale aanpak van het coronavirus terug. De nieuwe routekaart kent vier niveaus, van laag naar hoog: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Musea hebben in de routekaart een plek als doorstroomlocatie gekregen (dus niet als culturele instelling). In principe mogen doorstroomlocaties heropenen op het niveau ernstig. Dat wil zeggen bij minder dan 20 IC opnames landelijk per dag gedurende twee weken én minder dan 80 ziekenhuisopnames inclusief IC landelijk per dag gedurende twee weken. De verlenging van de lockdown heeft te maken met de opmars van de Britse variant van het coronavirus. Op 23 februari volgt een nieuwe persconferentie om te kijken hoe de situatie dan is.

Aangepaste tentoonstellingsdata
Vanwege de aanhoudend strenge maatregelen, zowel in ons land als daarbuiten, zijn musea genoodzaakt de tentoonstellingsdata aan te passen. Zo is de eerder aangekondigde grote archeologietentoonstelling ‘In de ban van de Ararat’ in het Drents Museum in Assen wederom doorgeschoven, nu naar het voorjaar van 2022. Ook de grote tentoonstelling over Maria Magdalena in het Catharijnevoncent Utrecht, waarvan na jarenlange voorbereiding de opening zou plaatsvinden op 19 februari, is verzet. De blockbuster staat nu gepland voor 25 juni t/m 9 januari 2022.

Bron: Museumvereniging, diverse musea
Beeld: Francesco Bianchi Buonavita, ‘Maria Magdalena met de zalfpot (de Myrrhedrager)’, ca. 1600-50, Benjamin Proust Fine Art Limited, Londen