De eerstelijns ooggetuigen (veteranen en burgers) ontvallen ons in toenemende snelheid. Daarmee verschuift de primaire doelgroep van de mensen die het hebben meegemaakt, naar mensen die het verhaal willen beleven en in het heden willen ervaren. Ondanks het wegvallen van de eerstelijns ooggetuigen, bestaat er onder (inter)nationaal publiek een toenemende interesse voor de Tweede Wereldoorlog. Maar dit publiek heeft een andere vraag en een andere behoefte. De herinrichting van het Airborne Museum speelt op deze ontwikkelingen in en stoomt het museum klaar voor de toekomt. De realisatie wordt 1 september 2019 opgeleverd. In de tussentijd blijft het museum geopend voor publiek.

Vfonds
Het vfonds ondersteunt initiatieven binnen het thema vrede en vrijheid en is nauw betrokken bij de ambities die er zijn voor het herdenkingsjaar, waaronder de herinrichtingsplannen van het Airborne Museum. Het vfonds doneert als eerste fonds daarvoor € 750.000 in 2018. “Met de investering in het Airborne Museum ondersteunt het vfonds een belangrijke impuls in de Airborne regio. Meer bezoekers en vrienden van het vfonds kunnen kennis maken met de indrukwekkende historie van het pand en de omgeving. Met de uitvoering van het masterplan van dit vernieuwende museum zetten de airborne regio en provincie een belangrijke stap richting het herdenken van 75 jaar vrijheid in 2019 en 2020”, aldus Robert Croll, voorzitter vfonds.

75 jaar
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in september 1944, landden duizenden luchtlandingstroepen in bezet Nederland. Doel was de bruggen te veroveren waarover geallieerden naar het Duitse achterland konden. De operatie mislukte echter en duizenden burgers en militairen verloren het leven. Nationale organisaties waaronder het vfonds, platform WOII en de Liberation Route Europe, maar ook regionale partijen zoals provincie en Airborne regio en verschillende culturele instellingen werken nauw samen om in 2019 groots stil te staan bij deze operatie en in 2020 bij de bevrijding van Nederland.

Bron en beeld: Persbericht Airborne Museum