‘Spelen met klassiekers’ is de kop van Museumtijdschrift 7. En dat is niets te veel gezegd. Dit kersverse nummer staat boordevol oude en nieuwe kunst, en zet als vanouds onze favoriete tentoonstellingen op een rij. Nu te koop via de webshop.

Hebt u hem herkend, de postbode van Vincent van Gogh, in een eigentijds jasje? De Amerikaanse kunstenaar Nicole Eisenman, te zien in Kunstmuseum Den Haag, klutst in haar geschilderde universum de kunstgeschiedenis vrolijk door elkaar en voegt daar haar persoonlijke wereldbeeld aan toe.

Wat gebeurt er als je zeventiende-eeuwse Utrechtse caravaggisten combineert met videokunst? Het Centraal Museum Utrecht durft de combinatie aan in een zorgvuldig georkestreerde inrichting en dat levert een zowel knetterende als tot overpeinzing stemmende expositie op.

Ook in dit nummer: hoe de fotograaf Walker Evans het doodgewone zichtbaar maakte. En waarom Paul Cézanne toch echt de vader genoemd mag worden van de moderne kunst.

Ssst, een geheimtip: In het Belgische Leuven zijn 150 middeleeuwse topstukken te zien, gemaakt van het witte, doorschijnende materiaal albast. Madonnabeeldjes, het hoofd van Johannes de Doper, een slapende nimf: een ode aan groot vakmanschap op slechts anderhalf uur sporen van Rotterdam.

Met nog veel meer inspirerende kunstartikelen en de column van Pauline Broekema is dit een nummer om niet te missen.

Museumtijdschrift 7, nu te koop via de webshop en vanaf dinsdag 18 oktober in de winkel.