Frans Hals Museum, Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Amsterdam en
Van Abbemuseum kopen ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’

Vier musea bundelen de krachten om onderbelichte heldinnen van verzet een plek te geven in Nederlandse musea. Het monumentale werk ‘Guess Who’s Coming To Dinner Too?’ (2017-2019/20/21) van Patricia Kaersenhout (1966, NL) is met genereuze steun van Vereniging Rembrandt en Mondriaan Fonds aangekocht door het Frans Hals Museum Haarlem, Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Amsterdam en Van Abbemuseum Eindhoven.

De installatie bestaat uit vier grote tafels elk in de vorm van een driehoek met in totaal plaats voor zestig vrouwen van koningin Nefertiti tot activist Shirley Colleen Smith. Met deze installatie vestigt de kunstenaar de aandacht op onderbelichte verhalen uit de wereldgeschiedenis voor een completer en eerlijker beeld. Kaersenhout geldt als een van de meest prominente kunstenaars van dit moment. In haar werk komen beeldend vermogen en cultureel activisme samen.
Met ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ voegt kunstenaar Patricia Kaersenhout een nieuw perspectief toe aan het iconische werk ‘The Dinner Party’ (1974-1979) van Judy Chicago. Dit werk wordt gezien als een van de belangrijkste feministische werken en biedt aan 39 markante historische vrouwen een plek aan tafel. Kaersenhout bouwt voort op dit concept en selecteert zestig zwarte vrouwen en vrouwen van kleur, die in de geschiedschrijving vaak zijn genegeerd, over het hoofd gezien en buitengesloten. De installatie bestaat uit vier delen waarvan elk museum een deel opneemt in zijn collectie. De vier deelversies kunnen zelfstandig worden tentoongesteld of tot een grotere tafel in elkaar worden geschoven.

in de marge
De vrouwen komen van over de hele wereld, van Mexico tot Angola, uit verschillende tijdperken: van 1370 v. Chr. tot nu. Zij hebben gemeen dat hun verhalen geen deel uitmaken van de ‘officiële’ geschiedenis, maar veelal overgedragen zijn via legendes, mythologieën, en mondelinge overlevering. Het zijn verhalen die van kracht, moed, verzet, leiderschap, liefde, schoonheid en zorgzaamheid getuigen. De verhalen zoomen in op vrouwen die parallel aan machtsstructuren opereren, vaak gedwongen in de marge. De vrouwen worden aan tafel gesymboliseerd door glaswerk en geborduurd tafellinnen. Samen met lokale gemeenschappen van de vier musea worden de namen op het tafellinnen geborduurd. Zo borduren de deelnemers samen aan een versie van de installatie. Gemeenschapsgevoel, empowerment en het gesprek over ongeziene vrouwen is voor Kaersenhout een belangrijk onderdeel in dit co-creatieproces. De tientallen handgeblazen glazen kommen, schalen en bokalen, geproduceerd door Vrij Glas Zaandam, staan voor uitwisseling en saamhorigheid.
Enkele voorbeelden van moedige en heldhaftige vrouwen zijn koningin Nanny van Jamaica die als Marron leider in de 18e eeuw Nannytown stichtte voor tot slaaf gemaakte mensen die van de plantages waren gevlucht. Of de Afro-Amerikaanse transgenderrevolutionair en homorechtenactivist Marsha P. Johnson die streed tijdens de Stonewall Riots in New York (1969) tegen het lastigvallen en arresteren van mensen uit de homogemeenschap. Ook Lilian Ngoyi die zich inzette als anti-apartheid leider en actief was bij de Women’s League van het African National Congress en de Federation of South African Women krijgt een plek aan Kaersenhouts tafel.

andere perspectieven
De vier musea geven met de gezamenlijke aankoop van ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ het signaal af dat zij meer onbekende, nieuwe en andere stemmen en verhalen een plek willen geven in de geschiedenis. Door het werk op te splitsen en te verspreiden over het land krijgen deze heldinnen van verzet een groot platform. Deze verhalen kunnen gesprekken verder op gang brengen, bijvoorbeeld over de relatie tussen zwart en wit, het koloniale verleden en de hedendaagse verwerking daarvan. Het Frans Hals Museum presenteert één van de delen t/m 2 januari 2022 in de tentoonstelling ‘Who is she? Portretten vertellen’ in Frans Hals Museum Hal aan de Grote Markt 16 in Haarlem.

met steun van
Deze unieke aankoop voor de Collectie Nederland is mogelijk gemaakt met genereuze steun van het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt (mede dankzij de jaarlijkse bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds, haar Titus Fonds en haar Desirée Lambers Fonds). Het Frans Hals Museum wordt hierbij ook gesteund door de VriendenLoterij en Vereniging van Vrienden van het Frans Hals Museum.

Bron: Persbericht Centraal Museum Utrecht
Beeld: Patricia Kaersenhout, ‘Guess Who’s Coming To Dinner Too?’ (2017-’21), zaaloverzicht Frans Hals Museum, foto C. Markus