29 maart 2023

De museumkoepel Nationaal Museum van Wereldculturen – het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden − en het Wereldmuseum in Rotterdam gaan later dit jaar verder onder één naam: Wereldmuseum.
Vanaf de fusie in 2014 hebben de musea een andere koers ingezet. De nieuwe naam is een nieuwe stap binnen die transitie.

“De korte en krachtige naam past in een ontwikkeling die we ook in de landen om ons heen zien: Weltmuseum Wenen, World Museum Liverpool. De naam Wereldmuseum past bij onze missie, waarin we willen inspireren tot wereldburgerschap”, aldus algemeen directeur Marieke van Bommel. “Met onze tentoonstellingen en activiteiten, maar ook in ons voortdurende onderzoek gaan we uit van een wereld die we met elkaar delen en waarin we elkaar beïnvloeden. En juist dát willen we tot uiting brengen in de nieuwe naam.”

De nieuwe naam wordt in de nazomer in gebruik genomen. Dan wordt ook de nieuwe huisstijl gelanceerd. De verschillende locaties zullen verdergaan als Wereldmuseum Amsterdam, Wereldmuseum Berg en Dal, et cetera.

Bron: Persbericht Wereldmuseum

Beeld: Wayne Modest, (directeur Nationaal Museum van Wereldculturen), Marieke van Bommel (algemeen directeur Nationaal Museum van Wereldculturen en Wereldmuseum) en Vera Carasso (directeur Museumvereniging), foto: Rick Mandoeng