Nooit eerder is dit schilderij in een museum te zien geweest: De heilige Hiëronymus en de heilige Catharina van Alexandrië. Het Rijksmuseum kreeg dit meesterwerk deze week in langdurig bruikleen van de Broere Charitable Foundation, waarvan sinds 2012 meerdere werken in het Rijksmuseum te zien zijn. Het paneel is geschilderd tussen 1480-90 in Brugge of Brussel. Te zien achter een vergulde arcade zijn de heiligen Hiëronymus en Catharina van Alexandrië voor een weids landschap. Het zeer gedetailleerde schilderij is in zeer goede staat en van hoge kwaliteit. 

Oog voor detail
Hiëronymus en Catharina zitten in een tuin op een zodenbank voor een rozenhaag. Hiëronymus is vergezeld door de leeuw. Aan Catharina’s voeten ligt een smeulend, gebroken houten rad en naast haar ligt een zwaard, beide symbolen van haar martelaarschap. De koningsdochter Catharina gold als rolmodel voor rijke, hoofse vrouwen en als zodanig is zij hier ook afgebeeld. Ze heeft naar de mode van die tijd een hoog geschoren voorhoofd en is voorgesteld in een met bont gevoerd overkleed van zijde. Het kostbare hartvormige boek dat ze vasthoudt, bevat waarschijnlijk wereldlijke liefdesliederen.

De onbekende kunstenaar werkte in de navolging van de Brusselse schilder Rogier van der Weyden. Zo herinnert het maaswerk en de figuur van Hieronymus aan schilderijen van Van der Weyden en Catharina’s handen inclusief het hartvormige boek aan twee portretten van de in Brussel werkzame Meester van Sint Goedele. Op de voorgrond zijn enkele planten zeer natuurgetrouw weergegeven, waaronder het bosviooltje, de paardenbloem en de akelei. Op de achtergrond is een weids landschap afgebeeld met enkele laatgotische gebouwen, een vijver met twee zwanen en in de verte de contouren van een stad met daarachter hoge bergen.

Collectie Broere Charitable Foundation
Naast De heilige Hiëronymus en de heilige Catharina heeft de Broere Charitable Foundation de afgelopen jaren acht hoogtepunten uit de Nederlandse en internationale schilder- en beeldhouwkunst in langdurig bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum, waaronder Hollandse schepen op een kalme zee van Willem van de Velde II (1665), Venus en Mars verrast door Vulcanus van Joachim Wtewael (1610), Jezus onder de Schriftgeleerden van Orazio Borgianni (1609), Ontmoeting van Odysseus en Nausicaa van Jacob Jordaans (circa 1630-40) en Sater en Nimf van Gerard van Honthorst (1623).

De heilige Hiëronymus en de heilige Catharina van Alexandrië is nu te zien in zaal 0.4.

Bron: persbericht Rijksmuseum
Beeld: De heilige Hiëronymus en de heilige Catharina van Alexandrië. Brugge of Brussel. ca. 1480-1490, olieverf op paneel, 84,5x 61 cm. Bruikleen van de Broere Charitable Foundation