Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer. Deze keer: virtuele tour van de nieuwe tentoonstelling Jan Mankes 1889-1920 | De werkelijkheid niet.

Donderdag 23 april is het precies 100 jaar geleden dat Jan Mankes overleed. Omdat Museum MORE tijdelijk gesloten is, wil ze het publiek laten genieten van de nieuwe tentoonstelling Jan Mankes 1889-1920 | De werkelijkheid niet via een virtuele tour. Maar liefst 35 schilderijen zijn op deze manier online te bewonderen, met meer dan 20 videootjes waarin gidsen en medewerkers vertellen wat hun favoriete Mankes-werk is.

In deze virtuele tour is ook de recente ontdekking van een verdwenen topstuk van Mankes te bewonderen. Dit vroege werk stamt uit ca 1910, toen de schilder begin twintig was. ‘Subliem’, noemt artistiek directeur Ype Koopmans het. Recent kwam dit schilderijtje van 40 x 35 cm boven water. Koopmans: “Zo’n twee weken terug werden we benaderd door een mevrouw die uit erfenis een schilderij had met het signatuur Jan Mankes en die zich afvroeg of het een echte was. Het schilderij stelt een akkertje vol witte leliën voor. Het roept herinneringen op aan de bekende negentiende-eeuwse oost-indische-kers-schilderijen van Jacobus van Looy, maar is verder tamelijk uniek. De lelie was de favoriete bloem van de Engelse prerafaëlieten, maar zo’n heel lelieveld ken ik verder niet en laat ook een onbekende kant van Mankes zien”.

Bekijk de virtuele tour hier

Bron en beeld: persbericht Museum MORE