45 verborgen parels in Brussel, Antwerpen en Gent, maar ook in kleinere steden en in dorpjes verspreid over Vlaanderen. Van 1 juni tot 30 september 2019 opent ‘Vlaamse Meesters in Situ’ de deuren, ook een aantal die nu gesloten zijn, van kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen waar schilderijen van Vlaamse meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw nog altijd te bewonderen zijn op hun oorspronkelijke plaats. De vaak onbekende werken zijn ware ontdekkingen, evenals de specifieke plaatsen waar ze eeuwenlang ver van alle aandacht een onderkomen hadden. In beeld en woord brengt het in-situ-verhaal de bezoeker heel dicht bij de schilderijen en wijst op de sublieme manier waarop Vlaamse meesters rekening hielden met de plaatsen waarvoor hun werken bedoeld waren en nog steeds zijn.

Ook de achtergrondverhalen zijn uniek. Zo was de jonge Van Dyck op weg naar Italië en hield halt op twee mijlen van Brussel: in Zaventem, waar hij smoorverliefd werd op de beeldmooie Anna van Ophem. Hij bleef net iets te lang in Zaventem hangen naar de zin van leermeester Rubens, die hem aanmaande om dringend zijn reis verder te zetten. Het verliefde getreuzel van Van Dyck leverde wel twee altaarstukken op voor de kerk, waarvan één nog in situ te bewonderen is. Dit is slecht één van de vele schitterende verhalen die werden opgetekend door Leen Huet en andere auteurs.
Geurkunstenaar Peter De Cuperebedacht een geur bij De heilige Ursula gekroond door het kind Jezus van Theodoor van Loon in de Begijnhofkerk in Brussel. De Cupere bereidt een geurwandeling voor, die de bezoekers zullen kunnen beleven aan de hand van geur-kraskaarten.

Vlaamse Meesters in Situ van het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar KunstbezitVlaanderen past in het grote project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen, dat via toeristische hefboomprojecten investeert in diverse infrastructuurprojecten en internationale evenementenprogramma’s. Met het nieuwe project ontsluit OKV in de periode 1 juni-30 september 2019 voor het publiek 45 sites in Vlaanderen, waar een werk van een Vlaamse Meester nog op zijn oorspronkelijke plaats hangt. 30 september is zeker geen einddatum aangezien veel van de ingrepen blijvend zijn.

Vlaamse Meesters in Situ in 7 punten:
– 45 sites van Bocholt tot Nieuwpoort, die meteen herkenbaar zijn aan de hand van een opvallende ladder die bij de ingang van de locaties geplaatst wordt.
– Tientallen ‘verborgen’ Topstukken van de Vlaamse Gemeenschap.
– Talloze verhalen die via de meesterwerken tot leven gebracht worden door middel van duurzame investeringen die inhouden dat er een optimale verlichting van de werken werd aangebracht, evenals interactieve aanraakschermen en storytelling– ervaringen die blijvend geïnstalleerd worden en via hedendaagse media de oude meesters ontsluiten.
– De sites zetten hun beste beentje voor: de restauratie van de Sint-Servaaskerk in Schaarbeek zal bij de opening van het project voltooid zijn, een aantal schilderijen is recent gerestaureerd: de Antoon van Dyck in Dendermonde, de cyclus van vier werken van Theodoor van Loon in Diest, de Abraham Janssens in Zavelkerk in Brussel.
– Een ruim ‘belevings’-aanbod met concerten, lezingen en animaties.
– Een intrigerend ‘pelgrimboek’, dat bij elk bezoek aan één van de meesterwerken aangevuld kan worden met een unieke reproductie.
– Uitgewerkte dagtrips die een bezoek aan meerdere sites combineren om de Vlaamse Meesters in Situ te ontdekken te voet, per fiets, met de boot…

De locaties: 
Provincie Antwerpen: Antwerpen, Lier, Geel, Westerlo, Herentals, Turnhout, Oud-Turnhout, Hoogstraten. Brussel Stad:4 locaties en één in Schaarbeek. Vlaams Brabant: Lennik, Averbode, Diest, Scherpenheuvel. Provincie Limburg: Bocholt, Maaseik, Neeroeteren. Provincie West-Vlaanderen: Veurne, Wulveringem, Nieuwpoort, Zedelgem, Deerlijk, Kortrijk (twee sites). Provincie Oost-Vlaanderen: Watervliet, Hemelveerdegem, Sint-Martens Lierde, Geraardsbergen (twee sites), Aalst, Dendermonde, Sint-Niklaas, Gent (zes sites).

Wetenschappelijk comité:
Voor de keuze van de werken werd ‘Vlaamse Meesters in Situ’ bijgestaan door de afdelingen Kunstwetenschappen van de universiteit Gent, de Katholieke Universiteit Leuven en de Vrije Universiteit Brussel.
Prof. Dr. Ann Diels (VUB), Prof. Dr. Koenraad Jonckheere (Ugent), Prof. Dr. Katlijne Vanderstighelen (KU Leuven), David Lainé (IPARC)

Beschermcomité:
Jozef Dauwe – Ere-Gedeputeerde Cultuur Oost-Vlaanderen, Kardinaal Jozef De Kesel,Kristine De Mulder – Eredirecteur Europalia Internationaal, Thomas Leysen – Voorzitter Umicore en KBC,Peter De Wilde – Administrateur-generaal Toerisme Vlaanderen, Herman Balthazar – Eregouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, Luc Demeester – Penningmeester Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

strong>Praktische Informatie
1 juni – 31 september 2019
Toegang: gratis
45 sites + openingsuren op www.vlaamsemeestersinsitu.be

Bron: persbericht Caracas
Beeld: Hofkamer na restauratie. (C) Herita Lucid.