VPRO presenteert nieuwe afleveringen van Ongesigneerd, de online serie waarin Tjitske Mussche en Laura Stek spreken met designexperts van allerlei pluimage, van plaskrul-ontwerper tot de uitvinder van de rode brievenbus. En van treincoupé-ontwerper tot fietspad-fan. Na twee eerdere seizoenen zijn er nu vijf nieuwe afleveringen van het derde seizoen te beluisteren. Elke vrijdag t/m 17 februari verschijnt een nieuwe aflevering op vpro.nl/programmas/ongesigneerd. De uitzending wordt eveneens uitgezonden op zondagavond om 21.00 uur in Radio Doc op NPO Radio 1.

Wie aan design denkt, denkt aan dure meubels of blitse gadgets. Spullen die niet alleen gemaakt werden om nuttig te zijn, maar ook om het oog te plezieren. Toch is het grootste deel van de ontwerpen veel subtieler in ons leven aanwezig. Juist de meest alledaagse objecten – lantaarnpalen, snelwegen of stoeptegels – hebben ongemerkt een grote invloed. Dat bewijst de serie Ongesigneerd, die juist het meest onopvallende design in de schijnwerpers zet.

Afleveringen in volgorde van verschijning:

1. De treincoupé, 18 januari online en 20 januari in Radio Doc NPO Radio 1
Regelmatig ligt NS onder vuur. Vertragingen, uitvallende treinen, overvolle wagons: het zijn veelgehoorde kritiekpunten. Aan de coupé’s kan dat niet liggen; interieurontwerpers doen er al jaren alles aan om de reiservaring zo optimaal mogelijk te maken. Waar moeten ontwerpers op letten – en wat werkt en wel en niet? Met oud-NS-ontwerper Niels Greif, fervent treinreiziger Paul Haenen en Arne Lijbers van architectenbureau Mecanoo.

2. De brievenbus, 25 januari online en 27 januari in Radio Doc NPO Radio 1
Toen de rode brievenbus in 2007 moest plaatsmaken voor een oranje exemplaar, veranderde het straatbeeld behoorlijk. De brievenbus was immers al rood vanaf 1914. Langzaamaan verdwijnt nu ook de oranje bus. Tijd voor een laatste blik op dit ingenieuze ontwerp, met brievenbusontwerpers Rob Parry en Peter Krouwel. Daarnaast vertelt Jean-Luc Otten van PostNL over de brievenbus van de toekomst: de pakketautomaat.

3. Het fietspad, 1 februari online en 3 februari in Radio Doc NPO Radio 1
Fietspaden hebben een belangrijke invloed op hoe Nederland eruitziet. Van fietsknooppuntennetwerk tot fietssnelweg tot glow-in-the-dark-pad; het vakgebied is voortdurend in beweging. Het ontwerpen van een goed pad komt nauw, één verkeerde lijn kan mensenlevens kosten. Hoe doe je dat? Met o.a. beroepsfietser en grafisch vormgever Yorit Kluitman, Herbert Tiemens, fietspadbedenker van de gemeente Utrecht en Hugo Bollen, uitvinder van het fietsknooppuntennetwerk.

4. Het urinoir, 8 februari online en 10 februari in Radio Doc NPO Radio 1
Actie Zeikwijf legde afgelopen zomer de vinger op de zere plek: de stedelijke urinoirs zijn gemaakt voor mannen, niet voor vrouwen. In Amsterdam siert de zogenaamde ‘plaskrul’ nog altijd het straatbeeld. Waar het eind negentiende eeuw nog het paradepaardje van Dienst Publieke Werken was, werd het in de jaren 70 al doelwit van kritiek door de opkomst van de feministische beweging. Toch staat ‘ie er nog altijd. Wat is de geschiedenis en de toekomst van de krul? Met o.a. ontwerpster Frederieke Hakman, die onlangs een plaskrul voor vrouwen ontwierp.

5. Jouw ontwerp, 15 februari online en 17 februari in Radio Doc NPO Radio 1
Op onze oproep aan luisteraars van Ongesigneerd om hun favoriete of meest gehate onopvallende ontwerp in te sturen, kwamen talloze ideeën binnen. Van kaasschaaf tot citroenstamper, van het stoplichtknopje tot de kentekenplaat. In deze aflevering bellen Tjitske en Laura naar ontwerpers en deskundigen vanuit de studio op zoek naar antwoorden. De kaasschaaf is in ieder geval niet Nederlands…

Bron: persbericht VPRO
Beeld: illustratie door Sylvain Tegroeg