In het jaar, waarin 100 jaar vrouwenkiesrecht wordt gevierd, geeft Museumtijdschrift ruim baan aan (vergeten) vrouwelijke kunstenaars: van Charlotte van Pallandt via Jackson Pollocks weduwe Lee Krasner tot de Bauhausvrouwen.

Maar het nieuwste nummer van Museumtijdschrift opent met het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Dat museum beschikt immers over de mooiste beeldentuin van Nederland. In een tentoonstelling met de fraaie titel ‘Het begin van een nieuwe wereld’ eert het Kröller-Müller voormalig directeur Bram Hammacher, de man die Helene Kröller-Müller te slim af was en de inmiddels wereldberoemde beeldencollectie toevoegde aan haar grandioze schilderijenverzameling.
In de prachtig geknede koppen van Charlotte van Pallandt, te zien in Museum de Fundatie in Zwolle, komt het vrouwenthema naar voren. Charlotte Dorothée barones Van Pallandt onttrok zich aan haar huwelijk en haar adellijk milieu, om als kunstenaar in Parijs te leven. En met haar kleurig-abstracte schilderijen is Lee Krasner in Amerika allang uit de schaduw van haar vroeg overleden echtgenoot Jackson Pollock getreden, nu staat haar werk aan de vooravond van een Europese tournee.
Naast beelden en vrouwen biedt dit nummer een uitgebreid artikel over Sprezzatura, de schilderkunst met flair waarmee Italië zijn nog jonge landsidentiteit wilde bevestigen, te zien in het Drents Museum in Assen.

Ook in dit nummer: de langverwachte heropening van Museum De Lakenhal in Leiden en de Bauhausvrouwen die vanachter hun weefgetouw een revolutie ontketenden, te zien in het Textielmuseum in Tilburg. Met de 30 tentoonstellingstips en de columns van Oek de Jong en Maria Barnas is dit nieuwe Museumtijdschrift een zomerse traktatie.

Nu online te koop via museumtijdschrift.nl, dinsdag 29 mei in de winkel.