De in Amerika werelberoemde meesterschilder Wayne Thiebaud (1920) valt in de smaak bij het grote publiek. Vele bezoekers hebben al kunnen genieten van Thiebaud’s verrukkelijke schilderijen van taarten, cakes en hotdogs. Vanwege dit succes heeft Voorlinden besloten de tentoonstelling te verlengen, zodat nog meer bezoekers de kans krijgen zijn kleurrijke, vibrerende, bijna lichtgevende werken te bewonderen. Thiebaud’s kunst laat je watertanden en is het toonbeeld van vakmanschap en liefde voor de schilderkunst. Voorlinden brengt zo’n zestig werken uit de jaren 1961 tot 2018 bij elkaar in het eerste Europese retrospectief van deze Amerikaanse meester, dat nog te zien zal zijn tot en met 28 oktober 2018.

Thiebaud’s schilderijen van taarten, mensen en landschappen kenmerken zich door een heldere compositie, frisse kleuren en dikke impasto. Met name zijn taartschilderijen zijn wereldberoemd. Pasteuze klodders stroperige verf lijken daadwerkelijk op taartglazuur. Deze manier van schilderen zorgt ervoor dat de taartjes bijna tastbaar worden en dat je het glazuur van het doek wilt aflikken.

Thiebaud wordt vanwege zijn verbeelding van alledaagse objecten vaak geassocieerd met de popart: de stroming die opkwam in de beginjaren van zijn carrière. Nu – tegen het eind van zijn carrière – wordt duidelijk dat dit label geen recht doet aan een schilder met een dergelijke individuele signatuur. Thiebaud is juist een geboren schilder die eerder in de traditie staat van moderne en oude meesters als Edward Hopper, Paul Cézanne en Johannes Vermeer.

Pop-up Bakery Case
Na het bezoeken van de Wayne Thiebaud-tentoonstelling vol met geschilderde taarten kan het bijna niet anders dan dat je trek krijgt in een echte Thiebaud taart. Deze kun je proeven in de pop-up Bakery Case, die nog tot 1 oktober in de tuin van Voorlinden staat. Dagelijks kun je hier tussen 11.00u en 17.00u terecht voor layer cakes, donuts, lollies, limonade, koffie en thee. Voorlinden heeft deze paviljoens speciaal voor de tentoonstelling ontwikkeld met ondernemer Just Haasnoot en ontwerper Floris Schoonderbeek. Na de sluiting van de paviljoens kunnen de zoetekauwen nog hun hart ophalen in restaurant Voorlinden waar nog gedurende de tentoonstelling de Thiebaud-taarten zullen worden geserveerd.

Armando
Na de tentoonstelling van Wayne Thiebaud presenteert Voorlinden een postuum eerbetoon aan de recentelijk overleden kunstenaar Armando (1929-2018). Waar Voorlinden eerst een tentoonstelling ter ere van zijn negentigste verjaardag had gepland in 2019, is dit vervroegd om onmiddellijk dit iconische multitalent te kunnen eren. Kijk op onze website voor meer informatie.

Bron: Persbericht Museum Voorlinden
Beeld: Persbericht Museum Voorlinden