Het Westfries Museum in Hoorn heeft bij de net geopende tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ een ontwerpwedstrijd georganiseerd. Eenieder die dat leuk vindt kan een zelfontworpen behangsel uploaden via facebook of instagram. Het winnende werk zal tijdelijk in het museum worden getoond, en de maker mag eind 2021 een dagdeel meelopen met Snijder&CO, twee hedendaagse behangselschilders.

De tentoonstelling, waarover een uitgebreid artikel heeft gestaan in het april-meinummer van Museumtijdschrift (museumtijdschrift 3, 2021), is gewijd aan handbeschilderde behangsels. Die waren een rage in de achttiende eeuw – voor wie het kon betalen. In Hoorn werden de kamerbrede decoraties in grote aantallen gemaakt.

Doe het zelf
Om inspiratie op te doen is een filmpje gemaakt waarbij Jaap Snijder en Marcelo Gimenes uitleggen wat ambachtelijk, handgemaakt behang precies is, documentaire Snijder&Co. De wedstrijd loopt tot en met zondag 25 juli. Zie voor de voorwaarden en beoordelingscriteria: hoe deel te nemen?.
De vakjury bestaat onder anderen uit hoofdredacteur van Museumtijdschrift Marina de Vries. De andere juryleden zijn Jaap Snijder en Marcelo Gimenes van Snijder&CO, Hoofd restauratieatelier papier en foto’s Idelette van Leeuwen van het Rijksmuseum (medesamensteller van de tentoonstelling XXL papier in 2022) en Westfries Museum-conservator Henriëtte Tilgenkamp.
Vanaf maandag 2 augustus zijn de vijf nominaties bekend, door de vakjury gekozen. Daarna is het aan het publiek om te stemmen op haar favoriet. Dat kan tot en met zondag 22 augustus. Vervolgens wordt op 3 september de winnaar bekend gemaakt.

Meer informatie over de tentoonstelling: www.wfm.nl

Beeld: Vaderlandsche Maatschappij, ‘Landschap met boerderij en buitenplaats’ en ‘Guirlande rond medaillon met duiven en vechtende hanen’, olieverf op linnen, Westfries Museum, Hoorn (foto: Dime Fotografie)