Aankomend weekend vindt van vrijdag 18 t/m zondag 20 juni de landelijke Dag van de Architectuur plaats. Dit jaar is het thema ‘Architectuur/Klimaat’ en gaat in op zowel klimaatverandering als het architectuurklimaat: welke rol spelen ontwerpers in ruimtelijk-maatschappelijke problemen? Op en rondom deze dagen organiseren diverse architectuurinitiatieven wandelingen, rondleidingen, fietstochten en andere activiteiten.

Niet alleen het fysieke klimaat verandert. De Covid-19-pandemie laat zien hoe groot het belang is van goede publieke ruimte en groene, gezonde steden, maar roept ook nieuwe vragen op over hoe we werk, zorg en onderwijs willen organiseren. De Dag van de Architectuur laat zien welke rol lokale netwerken kunnen spelen in ruimtelijke vraagstukken op (inter)nationale schaal.

Door het hele land worden tentoonstellingen, excursies en debatten georganiseerd door lokale architectuurcentra, stadsambassadeurs, erfgoedinstellingen en bewonersinitiatieven. Zo organiseert Rotterdam enkele rondleidingen langs dynamische plekken als het Brienenoordeiland in de Nieuwe Maas en de creatieve hotspot ZoHo op steenworp afstand van Rotterdam Centraal. In Utrecht zoek je de koelte op tijdens de Schaduw- en Stegentour, die je alle hoeken en gaten van de historische binnenstad laat zien – van Ledig Erf tot Neude. In Amersfoort is onder meer de architectuurfilm ‘De Rijksbouwmeester’ te zien van filmmaker André de Laat, waarvoor hij Rijksbouwmeester Floris Alkemade drie jaar volgde. De documentaire toont hoe Floris Alkemade positie kiest bij de perikelen over de verbouwing van het Binnenhof en bij de bouw van het Namenmonument in Amsterdam.

Een overzicht van alle deelnemende architectuurcentra is te vinden op www.architectuurdag.nl.

Bron: websites deelnemende partners Dag van de Architectuur
Beeld: website Dag van de Architectuur Rotterdam