Op 10 juni is het World Art Nouveau Day. Na het enorme succes van vorig jaar kon het niet uitblijven dat Nederland ook dit jaar weer mee zou doen aan de viering van World Art Nouveau Day. Inmiddels is het landelijke programma bekend en kunnen alle activiteiten worden bekeken op de nieuwe website www.wereldartnouveaudag.nl.

Art Nouveau is ‘hot’. Dat is niet zo vreemd als men bedenkt dat de stroming eind negentiende eeuw is ontstaan als een reactie op de industrialisering en de opkomende consumptiemaatschappij, een herwaardering van de natuur en het ambacht, en een zoektocht naar een nationale identiteit. Met de verkiezingen nog vers in het geheugen, zijn dat precies de onderwerpen die ons vandaag ook bezighouden.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat er zó veel organisaties in Nederland mee doen aan de viering van Wereld Art Nouveau Dag. Ze hebben veel te vertellen, en nog veel méér om te laten zien. Bezoekers kunnen kiezen uit maar liefst 6 tentoonstellingen, 10 wandelingen, 7 lezingen, 3 rondvaarten, 2 workshops, muziek, theater, een kunstveiling en een internationale fotowedstrijd.

Zo kan men in Museum Meermanno een prachtige tentoonstelling over Art Nouveau boekbanden bekijken. In Museum De Mesdagcollectie ligt de focus op een indrukwekkende collectie Colenbrander-keramiek. Museum Stadskasteel Zaltbommel biedt een tentoonstelling over Bommelse Art Nouveau uit de werkplaats ‘Onder den Sint Maarten’. En Textielmuseum Tilburg brengt Art Nouveau ontwerpen voor textiel van Chris Lebeau onder de aandacht.

In Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Groningen, Rotterdam en Utrecht worden wandelingen langs Art Nouveau architectuur georganiseerd en in Steenwijk kan men ‘beleven’ hoe het was om in 1900 in een echte Art Nouveau villa te wonen. In Den Haag is een compleet Art Nouveau Festijn georganiseerd inclusief muziek, theater, rondvaarten, lezingen en workshops. Nieuw dit jaar is een speciale Art Nouveauveiling die CATAWIKI organiseert in het kader van de festiviteiten.

Sinds 2013 wordt in heel Europa op 10 juni ‘World Art Nouveau Day’ gevierd. Initiatiefnemer van deze eerste World Art Nouveau Day was het Museum of Applied Arts in Budapest. Men koos voor de datum 10 juni omdat het de sterfdag is van Antoni Gaudí en Ödön Lechner, twee charismatische Art Nouveau architecten uit verschillende hoeken van Europa. Op internationaal niveau worden de activiteiten gecoördineerd door het Réseau Art Nouveau Network in Brussel en de Art Nouveau European Route in Barcelona. In Nederland is projectbureau Maison l’Art Nouveau verantwoordelijk voor de coördinatie van alle activiteiten.

Bron: persbericht Maison l’Art Nouveau
Beeld: Chris Lebeau, Flora en Fauna; foto Textielmuseum Tilburg