Fluxus-kunstenaar, radiomaker, verhalenverteller, tijdschriftenmaker en ‘spiegeloog’ Willem de Ridder is op 29 december 2022 op 83-jarige leeftijd overleden, na een kort ziekbed.

Als kind was Willem de Ridder al een entertainer: in zijn geboorteplaats Den Bosch trad hij op als verteller en als ‘Rodini, ‘s lands jongste goochelaar’. In die stad bezocht hij ook de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving. Na de kunstacademie stopte hij met schilderen, verfrommelde een blad papier van zijn ezel en noemde de prop een ‘Papieren Konstellatie’ (PK). In deze trant maakte hij PK-theater, PK-muziek, PK-mode en PK-installaties. De Litouws-Amerikaanse kunstenaar George Maciunas, in de jaren zestig voorman van de experimentele Fluxus-beweging, benoemde De Ridder tot voorzitter van Fluxus (afdeling Noord-Europa). In deze hoedanigheid organiseerde hij concerten en festivals.

Willem de Ridder e.a., 'Laughing', performance, De Kleine Komedie, Amsterdam, 1963

Flesje limonade

Willem de Ridder stond aan de wieg van tal van ontwikkelingen op het gebied van kunst, cultuur en recreatie. Hij was bijvoorbeeld nauw betrokken bij de oprichting van alternatieve jongerenclubs als Paradiso en de Melkweg in Amsterdam.

Hij werkte samen met een keur aan kunstenaars, van componisten als Louis Andriessen en Peter Schat tot de Koreaans-Amerikaanse videokunstenaar Nam June Paik. Met Wim T. Schippers was hij oprichter van de Association for Scientific Research in New Methods of Recreation (AFSRINMOR International). Een beroemd voorbeeld van hun samenwerking is de actie waarbij Schippers een flesje limonade in zee uitgiet.

Willem de Ridder tussen zijn 'Papieren Konstellaties', 1964 (foto: Art partout)

Seksblad

De Ridder woonde lange tijd in Californië en in Toscane. Weer in Nederland was hij een pionier in het opzetten van 06-lijnen voor erotische avonturen. Ook realiseerde hij een hele reeks tijdschriften, zoals Suck, het eerste seksblad van Europa. Vaak waren deze bladen geheel of gedeeltelijk gevuld met bijdragen van de lezers.

Willem de Ridder, die ook bekendstond als ‘meesterverteller’, was aanhanger en verspreider van de ‘spiegelogie’, de filosofie dat de werkelijkheid wordt, zoals men haar zelf beschrijft.

Bron: diverse media