De Jeanne Oosting Prijzen 2020 worden toegekend aan beeldend kunstenaars Maria Roosen en Janine van Oene. De jury, bestaande uit collega-kunstenaars Hadassah Emmerich, Tim Ayres en Lieven Hendriks, koos voor Roosen en Van Oene op grond van eigenheid en vitaliteit. De jury is onder de indruk van de uitgesproken en eigen positie die ze met hun werk innemen. De Prijs is een stimulans voor kunstenaars die figuratie betrekken in hun werk. Maria Roosen en Janine van Oene ontvangen elk een geldbedrag van € 7.500 en een bijzondere bronzen penning. 

Maria Roosen (1957)
Maria Roosen ontvangt de Jeanne Oostingprijs voor haar treffende aquarellen die vaak aan de basis liggen van haar ruimtelijke werk. De jury vindt vooral de uitdrukkingskracht en de scherpte van de aquarellen bijzonder. Binnen het medium van aquarel is Roosen effectief en maakt ze werk dat zonder al te veel opsmuk stoer en vrouwelijk tegelijk is. Maria Roosen is een prachtige aanvulling op de lijst van eerdere winnaars.

Janine van Oene (1988)
Janine van Oene wint met haar schilderijen waar handschrift en decoratie, abstractie en figuratie moeiteloos samenkomen in het avontuur van het schilderen. Van Oene balanceert met haar schilderijen op een grens van herkenbaarheid dit zorgt voor een bijzondere spanning. Ze weet een nieuw gezicht te geven aan figuratieve kunst die de jury graag beloont. Daarnaast is Van Oene een schilder die in haar beginnende korte carrière al voor veel jongere kunstenaars een voorbeeld is. De jury hoopt dat de Jeanne Oosting Prijs kan bijdragen in de voortzetting van haar avontuurlijke werk.

Overzicht 50 jaar Jeanne Oosting Prijs | KunstRai
Het werk van de winnaars van 2020 zal te zien zijn vanaf 29 april t/m 3 mei 2020 op de KunstRai in Amsterdam. Ter ere van het vijftig jaar jubileum van de Jeanne Oosting Prijs wordt werk van de winnaars van de afgelopen vijftig jaar getoond. Curator Melchior Jaspers heeft deze 50ste editie samengebracht tot een museale overzichtstentoonstelling en laat de diversiteit van schilders zien die het medium van figuratieve schilderkunst blijven vernieuwen, oprekken en actueel houden.

De officiële prijsuitreiking en presentatie van het juryrapport vinden plaats tijdens de opening van de jubileumtentoonstelling op 29 april, om 16:00 uur. De Jeanne Oosting Prijs is één van de oudste kunstprijzen, mogelijk gemaakt door een legaat van de kunstenares en naamgeefster Jeanne Oosting. In 50 jaar is meerdan 400.000 euro prijzengeld uitgekeerd. Door oud-winnaars wordt juist de bekroning door collega kunstenaars als uniek ervaren, een prijs van kunstenaars voor kunstenaars.

Onder de prijswinnaars van de laatste 20 jaar bevinden zich onder meer Henk Visch, Jacco Olivier, Philip Akkerman, Ronald Ophuis, Ronald Zuurmond, Gé-Karel van der Sterren, Emo Verkerk, David Haines, Sara van der Heide, Jan Beutener, Derk Thijs, Jan van de Pavert, Jo Baer, Charlotte Schleiffert, Arjan van Helmond, Hannah van Bart en Bettie van Haaster

Bron: Persbericht
Beeld: Marleen van Mier-van der Pol