Op de groepstentoonstelling Virtual Dioramas presenteren zes Nederlandse kunstenaars hun werken. De driedimensionale taferelen, waarin virtuele tableaux vivants, handgemaakte miniaturen en design worden gecombineerd, zijn te zien in de Room at the Top en de Project Space van Eye Filmmuseum.

Met een groepstentoonstelling laat Xtended zien dat het tijd is om de scheidslijn tussen oude en nieuwe media te herijken.
Diorama’s werden vaak gebruikt in (natuur)historische of etnografische musea: driedimensionale taferelen, regelmatig met een geschilderde achtergrond, met sculpturen op de voorgrond, voorzien van licht- en geluidseffecten. Virtual Reality geeft een nieuwe dimensie aan het concept: je kunt je in de taferelen onderdompelen vanuit eigen perspectief. De 21ste-eeuwse diorama’s zijn ruimtelijke VR-ervaringen, zonder een in de tijd begrensd verhaal.

De tentoonstelling bestaat uit zes virtuele diorama’s. Te zien is het werk van:

Jasper de BeijerThe Exhibition
Een bewerking van 3D-scans die De Beijer maakte in diverse koloniale en etnografische musea. De virtuele tentoonstelling van tableaux vivants die voortdurend wordt opgebouwd en afgebroken terwijl de bezoeker erin rondloopt, reflecteert onze wisselende perceptie van de ander.

Daniël Ernst
Die Fernweh Oper (winnaar Gouden Kalf 2019)
Ernst pioniert sinds 2013 in VR-ervaringen die hij als ‘diorama’s’ omschrijft. Première van het derde deel van Die Fernweh Oper, over de operaster Asteria, die in een dramatische elegie de geliefde toezingt.

Celine Daemen
De Opera van de Vallende Mens
Virtual Reality-opera en een serie handgemaakte miniaturen, geïnspireerd op verhalen over verdriet dat je plots, op een dag, kan overvallen.

Eva Gonggrijp
On Entre
De grootmoeder van Gonggrijp bouwde voor haar een poppenhuis, een bijna perfecte replica van haar eigen huis. Een groot deel van haar verborgen koloniale verleden, haar verliezen en dromen worden weerspiegeld in het poppenhuis.

Lotje van Lieshout
Superfund
Lotje van Lieshout combineert VR met olieverfschilderijen van imaginaire landschappen, in dit geval een vervuild natuurgebied in de VS.

Paula Strunden
Micro-Utopia, the Imaginary Potential of Home
Gebaseerd op utopische interieurs, historische schilderkunst en hedendaags design, gemaakt als reactie op de huisvestingscrisis in Londen.

Samenwerking VR Days Europe
De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met VR Days Europe, een driedaagse conferentie en tentoonstelling over VR, Augmented en Mixed Reality. Dit jaar is de vijfde editie van de conferentie die experts uit de hele wereld bijeenbrengt in workshops, seminars en lezingen.

Over Xtended
In Eye’s VR-programma Xtended beweeg je je virtueel driedimensionaal door een audiovisuele ruimte die je aan alle kanten omringt. Xtended presenteerde eerder werk van kunstenaars en filmmakers als Alejandro G. Iñárritu, Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-liang. Ook in 2020 maken kunstenaars en filmmakers de VR-ervaring tot uitgangspunt voor een andere, prikkelende blik op de wereld. Hun virtuele verhalen, beeldvondsten en uitgelokte ervaringen raken onze emoties en zetten ons aan het denken.

Virtual Dioramas, 12 t/m 24 november 2019 van 12.00-21.30 uur in Eye, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl/xtended.

Bron: persbericht Eye Filmmuseum
Beeld: Superfund – Lotje van Lieshout