Op maandag 14 augustus presenteert Facebook vijf opeenvolgende livestreams, waarin internationale museumdirecteuren en conservatoren een presentatie geven over de versies van de Zonnebloemen in hún museum. Vijf verschillende Zonnebloemen komen op die manier voor het eerst in de geschiedenis bij elkaar.

Het is nu al mogelijk om op Facebook een virtuele galerie te bezoeken, waarin de vijf versies naast elkaar hangen. Kunstliefhebbers van over de hele wereld kunnen 360 graden ronddraaien om elk schilderij afzonderlijk te bekijken, of een rondleiding te krijgen langs de iconische werken. Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): ‘Al generaties lang hebben Van Goghs Zonnebloemen mensen over de hele wereld geïnspireerd. Maar omdat deze vijf schilderijen verspreid zijn over verschillende werelddelen, zijn ze nooit samen te zien. Daar is nu verandering in gekomen. Wij zijn enorm trots op deze mijlpaal, die perfect aansluit op de missie van het Van Gogh Museum: het toegankelijk maken van het leven en werk van Vincent van Gogh.’

Van Gogh Sunflowers Facebook Live
In 1888 en 1889 maakte Van Gogh een aantal versies van een van de beroemdste schilderijen aller tijden: de Zonnebloemen. Vijf van deze schilderijen hangen verspreid over de wereld in verschillende musea en zijn nooit meer samen te zien geweest. Maandag 14 augustus worden voor de allereerste keer in de geschiedenis vijf van de Zonnebloemen die Van Gogh in Arles schilderde weer verenigd in een presentatie via Facebook Live.
Op 14 augustus 2017 laten de National Gallery (Londen), het Van Gogh Museum (Amsterdam), het Philadelphia Museum of Art (Philadelphia), de Neue Pinakothek (München) en het Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art (Tokio) gezamenlijk hun licht schijnen op de serie Zonnebloemen: vanaf 18.50 uur worden er achter elkaar vijf uitzendingen van telkens vijftien minuten live op Facebook gestreamd. Elke opname, te beginnen in Londen, vindt plaats voor de versie van het Zonnebloemen-schilderij in het respectievelijke thuis-museum. Met elkaar vormen ze een eerbetoon aan het leven en werk van Vincent Van Gogh.

Sunflowers 360
Om de schilderijen nog dichter bij elkaar te brengen hebben de vijf musea in samenwerking met Facebook nog een digitale tentoonstelling samengesteld: Sunflowers 360. Dankzij moderne technologieën als VR lijken de vijf schilderijen werkelijk bij elkaar in één zaal te hangen (wat in een fysieke museumruimte niet mogelijk zou zijn), in een 360 graden foto. In deze virtuele galerie kunnen bezoekers ronddraaien om elk schilderij afzonderlijk te bekijken, of een rondleiding krijgen langs de werken. Willem van Gogh – achterkleinzoon van Vincents broer Theo van Gogh en adviseur van het bestuur van het Van Gogh Museum – vertelt in deze digitale tentoonstelling over zijn persoonlijke herinneringen aan de schilderijen. ‘De Zonnebloemen van Van Gogh zijn net zoiets als de Mona Lisa en De Nachtwacht: kunstwerken die blíjven intrigeren en ontroeren, misschien wel tot in de eeuwigheid. Elke generatie knoopt een nieuwe, hoogst persoonlijke band aan met deze werken. De virtuele galerie en de livestream vormen een nieuwe manier waarop kunstliefhebbers, vanuit alle windstreken, jong en oud, kunnen genieten van deze topwerken. Ik vind dit fantastisch!’.

https://www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-en-doen/virtuele-zonnebloemententoonstelling-in-360

Van Goghs Zonnebloemen Live op Facebook op volgorde van uitzending op 14 augustus 2017
National Gallery, Londen – 18.50 – 19.05 uur https://www.facebook.com/thenationalgallery
Van Gogh Museum, Amsterdam – 19.10-19.25 uur https://www.facebook.com/VanGoghMuseum
Neue Pinakothek, München – 19.30–19.45 uur https://www.facebook.com/pinakotheken
Philadelphia Museum of Art – 19.50-20.05 uur https://www.facebook.com/philamuseum
Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art, Tokio – 20.10–20.25 uur een eerder opgenomen video zal worden uitgebracht op https://www.facebook.com/VanGoghMuseum

Bron en beeld: Persbericht Van Gogh Museum