Wat is leuker dan bij storm en wind een museum bezoeken? Tien tips voor de komende herfstvakantie, van binnenkijken in een koekjesfabriek tot een workshop portretfotografie.

Sabi Suriname in het Tropenmuseum, Amsterdam (foto: Kirsten van Santen)

1. Suriname
Aan Suriname zijn in Amsterdam een aantal tentoonstellingen gewijd, zo ook in het Tropenmuseum. In de nieuwe editie van Tropenmuseum junior maken kinderen van 6 t/m 13 jaar spelenderwijs kennis met de verhalen, geschiedenis en cultuur van Suriname. Daar kunnen kids meedoen aan een spel over inheemse dierenbankjes, muziek maken op de vloer en meevaren in een pratende boot. Naast een juniortour is er ook een familietour voor alle leeftijden.

Sabi Suriname, 12 oktober t/m maart 2023, reserveren via www.tropenmuseumjunior.nl

Charley Toorop: ‘Drie generaties‘, 1941-1950, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

2. De Toorop Dynastie
Kruip in de herfstvakantie in het Stedelijk Museum Alkmaar met het hele gezin in de huid van de kunstzinnige familie Toorop. Bezoek de tentoonstelling ‘De Toorop Dynastie’, maak in de workshop op 23 of 24 oktober een zelfportret in de stijl van Charley of fabriceer een abstract kunstwerk à la Edgar Fernhout.

Woensdag en donderdag 23 en 24 oktober, op inloop tussen 12.00 en 14.00 uur, 4-13 jaar + ouders, meedoen op vertoon van entreekaartje www.stedelijkmuseumalkmaar.nl/hersftvakantie

Nationaal Glasmuseum Leerdam, Transparant Depot (foto: Ben Deiman)

3. Glas blazen
Zelf glazen kralen maken onder begeleiding van een glaskunstenaar, vanaf een tribune meekijken met de fascinerende kunst van het glasblazen (beide in de Glasblazerij). Een rondleiding door de bijzondere glascollectie in het Transparant Depot of je eigen glazen hanger maken (beide in het Glasmuseum). In de herfstvakantie zijn zowel de Glasblazerij als het verderop gelegen Glasmuseum van 12 t/m 27 oktober gratis toegankelijk voor kinderen t/m 12 jaar. Jammer genoeg is de herfstworkshop ‘Blaas zelf een pompoen’ helemaal vol, dus voor de herfstvakantie volgend jaar: wees er vroeg bij!

Verdere informatie www.nationaalglasmuseum.nl

Verkadefabriek Zaandam

4. Koekjesfabriek
Binnenkijken in de voormalige koekjesfabriek van Verkade, een schilderworkshop en plein air, een boottocht door de rauwe omgeving van IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad? Tijdens de Week van de Industriecultuur kan het allemaal. Het festivalhart bevindt zich in de Verkadefabriek, het metallurgisch kinderlab met proefjes en experiment vindt plaats op het HEM-terrein, beide in Zaandam. Kijk op de website voor data, prijzen en reserveringsvoorwaarden.

Week van de Industriecultuur, 18 tot 27 oktober, www.industriecultuur.nl

Museumnacht kids (foto: Frans Hals Museum)

5. Museumnacht Kids in Haarlem
Na een spetterende openingsshow in de Grote of Sint-Bavokerk zijn er op zaterdag 19 oktober tijdens de Museumnacht Kids in Haarlem maar liefst elf locaties die hun deuren voor kinderen openstellen. Met als thema fantasie is hier voor iedere jonge cultuurliefhebber iets te beleven: een spannende zaklamprondleiding in het Teylers Museum, een speurtocht door het Noord-Hollands Archief of een mini-theatervoorstelling in het Frans Hals Museum.

Zaterdag 19 oktober 2019, 17.00 tot 22.00 uur. Meer informatie: www.museumnachtkids.nl/haarlem

6. Kunsthelden
Eigenwijsheid, experimenteerdrift, toeval en genialiteit, dat zijn de toverwoorden in dit kinderkunstboek. ‘Kunsthelden’ laat aan de hand van 22 Nederlandse kunstenaars zien hoe creativiteit zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Hoe durfden George Breitner, Jan Schoonhoven, Claudy Jongstra en vele anderen buiten de lijntjes te kleuren? Alle besproken kunstwerken zijn te zien in Nederlandse musea, waardoor het boek ook uitnodigt om met uw (klein)kind eropuit te trekken.

‘Kunsthelden’, Barbara Jonckheer, 124 pagina’s, uitgeverij Waanders & de kunst, € 22,50, www.waandersdekunst.nl

Beeld: Fotodok

7. Voorbij de selfie
Fotografen in den dop opgelet! Het Utrechtse tentoonstellingscentrum Fotodok organiseert op vrijdag 25 oktober een workshop portretfotografie voor kinderen van 7 tot 11 jaar is de workshop van 09.30 tot 12.30 uur. Voor kinderen met de leeftijd van 12 tot 16 jaar, is de workshop van 13.30 tot 16.30 uur. Wist je dat er naast de selfie nog veel meer mogelijk is? Hoe kies je de juiste achtergrond, hoe werk je samen met je model? Deelnemers maken drie portretten, die ze aan het einde van de dag mee naar huis mogen nemen.

Vrijdag 25 oktober, Fotodok, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht, deelname € 35,00, www.fotodok.org, reserveren via janneke@fotodok.org

Beeld: Naturalis

8. Naturalis Leiden
De gehele collectie ondergebracht in gloednieuwe museumzalen: in het recent heropende Naturalis kijk je als natuurliefhebber je ogen uit. Ben je het kijken zat en wil je de botten, skeletten en fossielen zelf aanraken en van dichterbij bestuderen? Vanaf de herfstvakantie kunnen kinderen in verschillende werkplaatsen in het museum terecht om zowel de natuur van vroeger als de natuur van nu te ontdekken.

Meer informatie: www.naturalis.nl

Beeld: Huis van Hilde

9. Huis van Hilde Castricum
In Castricum kunnen ridderfanaten deze herfstvakantie hun hart ophalen. Waan je op de buitenplaats van het Huis van Hilde in de middeleeuwen, waar op zondag 20 oktober de verjaardag van Hilde gevierd wordt. Tijdens dit spektakel kun je niet alleen kijken naar een spannend riddergevecht, maar ook zelf een zwaardvechtworkshop volgen, spelletjes spelen op het plein of genieten van middeleeuwse lekkernijen.

Zondag 20 oktober, 11.00 tot 17.00 uur, € 4,00 euro per persoon, 0 t/m 3 jaar gratis entree. Meer informatie: www.huisvanhilde.nl

Workshop Droomhuis Westlands Museum

10. Westlands Museum Honselerdijk
Architecten in spe gezocht: op 19 oktober biedt het Westlands museum in Honselerdijk een unieke kans om zelf een droomhuis te ontwerpen. Onder begeleiding kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar aan de slag met professioneel gereedschap om een eigen maquette te bouwen. Doe inspiratie op in de tentoonstelling ‘Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw’, laat je fantasie de vrije loop en ontwerp je eigen droomhuis!

19 en 27 oktober, € 7,00 euro per persoon. Inschrijven via: www.westlandsmuseum.nl

Tip: De meeste musea hebben in de herfstvakantie extra activiteiten voor en met kinderen. Bezoek de websites van de desbetreffende musea voor meer informatie.

Hoofdbeeld: Museumnacht kids, in Teylers Museum Haarlem (foto: Museumnacht kids)