Het is een bijzondere ervaring, de solotentoonstelling ‘Tornado’ van Pascale Marthine Tayou in Oostende. In een esthetische wirwar van materialen en objecten verweeft hij politiek, cultuur en geschiedenis.

Zaaloverzicht ‘Tornado’ in Mu.Zee, foto: Steven Decroos.

De internationaal vermaarde Pascale Marthine Tayou (1967, Kameroen) kent u wellicht van mammoettentoonstellingen als Documenta 11, de Biënnale van Venetië in 2005 en 2009 of zijn immense installatie ‘Plastic Bags’, de 15.000 plastic zakjes die hij aan een visnet knoopte, enkele jaren geleden te zien in Leiden.

In de jaren ’90 verliet Tayou zijn geboorteland Kameroen, waar hij rechten had gestudeerd, om als autodidact kunstenaar de wereld rond te reizen. Na een nomadisch bestaan vestigde hij zich in 2009 in Gent, maar zijn nieuwsgierigheid naar andere windstreken laat hem niet los. Zijn kunstpraktijk beslaat dan ook een veelheid aan disciplines en materialen waaronder textiel, hout, steen, fotografie en film.

Me as my Mama, 2019, courtesy kunstenaar, Mu.Zee en Galleria C.

Overal thuis
Deze ‘grondstoffen’ past hij toe op hedendaagse thema’s als identiteit en migratie, zoals in ‘Mss & Mr Gentenaar’, grote fotoportretten van Tayou en zijn vrouw. Door de wazige achtergrond is het onduidelijk waar het echtpaar zich bevindt, in Gent, Kameroen of ergens anders: de kunstenaar voelt zich overal thuis. Het werk was een onderdeel van de proloog ‘Ik ben Gentenaar’, die vorig jaar plaatsvond in Mu.Zee in Oostende als voorbode op de huidige tentoonstelling. Hij gebruikte het museum als een laboratorium waarin hij vijf installaties, ofwel hoofdstukken, alvast aan het publiek toonde.

Voor de grote overzichtstentoonstelling ‘Tornado’ heeft de kunstenaar deze hoofdstukken aangevuld en herschreven, met thema’s als ‘het Westen’ en ‘de Ander’. Ook Gent vormt een leidraad, letterlijk zelfs. Door de zalen loopt een koord van aan elkaar geknoopte landsvlaggen waarin de zogenaamde Gentse Strop (een bijnaam voor Gentenaren die vorm krijgt in een zwart-witte strop) is verweven. Ook met ‘Flandre Tropicale’ toont Tayou hoe Gent en Kameroen, met elkaar zijn verbonden: de foto’s tonen mensen en objecten in Kameroen waarin Vlaamse invloeden zoals de Vlaamse vlag, typisch Vlaams speelgoed en Vlaamse voetbalshirts te zien zijn.

Zaaloverzicht met ‘Coloured Stones’ in Mu.Zee, foto: Steven Decroos.

Brede glimlach
Hier in Oostende, tijdens de opening van de tentoonstelling, wijst de kunstenaar naar geverfde kasseien die hij willekeurig op de wand heeft geplakt. Hij haalde de stenen uit de grond en beschilderde ze met rode, groene en gele kleuren vanuit het idee dat hier verschillende identiteiten met elk hun eigen verhaal overheen zijn gelopen. Maar, voegt hij er lachend aan toe: “Ik vond het ook gewoon mooi om ze met felle kleuren te beschilderen.” De brede glimlach van de kunstenaar geeft, in combinatie met zijn felle kleurgebruik en alledaagse materialen, een positieve en vrolijke sfeer aan een tornado die vol mondiale problematiek en dubbelzinnigheden zit.

Dat de kunstenaar en deze tentoonstelling lastig in een bepaalde categorie zijn te plaatsen, blijkt ook als je door de ruimte loopt. Er is geen duidelijk parcours en je raakt haast gedesoriënteerd doordat niet alleen op de muren, maar ook op de grond en op het plafond de kleurrijke, humoristische en maatschappelijk geëngageerde kunstwerken van Tayou zijn opgesteld. Zelf noemt Tayou het “de gefrustreerde ruimte van het museum”, waarmee hij bewust ingaat tegen de traditionele manier van tentoonstellen. De werken van Tayou bieden een brede blik op de hedendaagse wereldproblemen, maar specifieke duiding houdt de kunstenaar doelbewust weg: de interpretatie is aan de bezoeker.

Tornado’, t/m 1 september in Mu.zee, Oostende, toegang € 12, muzee.be

Hoofdbeeld: zaaloverzicht met ‘La cène Pascale’ in Mu.Zee, foto: Steven Decroos.