Liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen hun hart weer ophalen: dit weekend vindt de negentiende editie plaats van kunstbeurs Art Rotterdam. Speciaal voor u selecteerde onze auteur Kees Keijer tien opmerkelijke hoogtepunten.

​1. Kleurige tatoeage

In de film ‘Tattoo’ van Ali Kazma zucht en steunt een hipster als zo’n beetje het laatst overgebleven stukje huid door een tatoeëerder wordt ingevuld met allerlei kleuren inkt. Te zien op de afdeling Projections, een verduisterde zaal van 700 vierkante meter met videowerken.

Akinci / Commonities Projections 08

2. Oorlog

De Iraanse Shirin Mohammad heeft de beruchte oorlog tussen haar vaderland en Irak nooit meegemaakt. Ze kent de verhalen en beelden vooral van de documentaire ‘Ravayat-e-Fath’ (Overwinningsverhaal), die in Iran vaak wordt vertoond. Mohammad maakte een installatie met beelden uit de documentaire over het collectieve geheugen in Iran, op een moment dat het regime weer zwaar bekritiseerd wordt.

No Man’s Art Gallery, Intersections 04

3. Koe

Upstream, Main Section 29

Ronald Ophuis maakte het grootste schilderij van Art Rotterdam. Op drie panelen, bij elkaar 3.40 bij 5.25 meter, schilderde hij een eenzame koe in een stal, als allegorie van het verdwijnende boerenleven. Door de staldeur kijken we naar een diep donker gat, dat niet veel goeds voorspelt. Als u nog zoveel ruimte boven de bank over heeft, stuit u op een teleurstelling. Het werk werd op de opening verkocht aan een Belgische verzamelaar.

4. Heftig portret

Kiki Lamers werd vooral bekend van haar kinderportretten, maar bij Francis Boeske laat ze nu ook portretten van volwassenen zien. En sculpturen, die zij maakte van keramiek. Galeriehoudster Boeske werd zelf ook vereeuwigd. Voordat ze het resultaat te zien kreeg, werd ze door de schilder gewaarschuwd: dit kon nogal heftig worden.

Francis Boeske, Main Section 32

5. Medisch experiment

Prospects & Concepts 14

Toen Jessica van Deursen van de Willem de Kooning Academie kwam, moest ze de touwtjes aan elkaar knopen om haar kunstenaarschap te kunnen uitoefenen. Op een gegeven moment deed ze mee aan een medisch experiment om in vijf dagen snel geld te verdienen. Nu herhaalt ze het experiment op de beursvloer. Het infuus in haar arm vormt de letters ‘All for art’.

6. Blauw

Ron Mandos heeft een stand met louter blauwe werken. Pièce de résistance is een privékapel, gemaakt door Levi van Veluw. De kunstenaar moest vroeger altijd met zijn moeder naar de kerk, vertelt hij. Nog steeds is hij gefascineerd door de manier waarop mensen wereldwijd hun religieuze gevoelens omzetten in een specifieke vorm. Op verzoek kun je je enige tijd in de blauwe omgeving laten opsluiten, om ondergedompeld te worden in heel veel blauw.

Ron Mandos, Main Section 30

7. Selfie

Marc Bijl, al jaren woonachtig in Berlijn, koestert sombere gedachten over het feit dat ons leven zich voornamelijk op internet afspeelt, vol domme meningen en fake news. Dat verpakt hij gelukkig wel met een dosis humor. Zo kun je een selfie maken, waarbij het formaat perfect geschikt is voor Instagram. Hier poseren collega-kunstenaars Tjebbe Beekman en Arjan van Helmond, beiden voormalig ‘Berliners’.

Bij citizenM cinema

8. Ontdekkingsreiziger

Het neonwerk van Sybren Renema lijkt de beursvloer niet helemaal serieus te nemen. Het is een citaat van de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott (1868-1912), die dacht het puntje van de zuidpool te hebben ontdekt. Helaas, die was al ontdekt door een eerdere, Noorse expeditie. Met deze uitspraak als gevolg. De poor chap vroor tijdens deze expeditie ook nog eens dood.

Dürst Britt & Mayhew, Commonities 13

9. Twombly

Zes jaar geleden kreeg Tim Ayres een ernstig auto-ongeluk, waarna hij jaren niet kon werken. Nu is hij terug bij galerie Roger Katwijk, met schilderijen die doen denken aan die van de Amerikaanse kunstenaar Cy Twombly. Dat blijkt niet toevallig, Ayres bevestigt dat Twombly hem ooit de weg wees in het bos van de kunsten. De teksten op de schilderijen zijn afkomstig van songteksten waar Ayres in zijn atelier naar luisterde.

Roger Katwijk, Main Section 04

10. 18.000 tekeningen

Met wit krijt en pastel op een schoolbord tekende Nemanja Nikolic frames uit films met Humphrey Bogart. Door 18.000 van zulke tekeningen achter elkaar te plakken, ontstond een film met bekende scenes, maar met een ander verhaal. Bogart is de grote ster, die maar één tegenstander heeft: zichzelf.


Galerie Dix9, Projections 02

Art Rotterdam, t/m 11 februari, Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, Rotterdam. Naast de kunstbeurs vinden in Rotterdam en omgeving tal van activiteiten plaats. Museumtijdschrift organiseerde donderdag 8 februari een lezing door Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen, over de kunst van het verzamelen. Een verslag van deze lezing volgt volgende week op de website. Voor alle info www.artrotterdamweek.com.

Hoofdbeeld: Koen Vermeule bij Borzo Gallery.
Alle foto’s: Kees Keijer