Menig boekenwurm staat te trappelen van ongeduld voor de start van de Boekenweek 2019. Speciaal voor u heeft Museumtijdschrift een top 10 samengesteld van de mooiste museumcatalogi bij niet te missen tentoonstellingen. Boeken om voor en na te genieten van uw museumbezoek, of ter inspiratie.

Tip 1: Hockney-Van Gogh. The Joy of Nature

Deze kleurrijke catalogus is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ook Museumtijdschrift besteedt uitgebreid aandacht aan deze bijzondere kunstenaar in de vorm van 6 kleurrijke pagina’s in Museumtijdschrift 2 – 2019 en hier op de website. De indrukwekkende landschappen die David Hockney in Yorkshire schilderde, zijn intense waarnemingen van de seizoenen en tonen de manier waarop licht, ruimte en natuur voortdurend in beweging zijn. Ze doen denken aan de landschappen van Vincent van Gogh. Kunstcriticus Hans den Hartog Jager treedt met David Hockney in gesprek over wat hem inspireert in Van Goghs werk, en reflecteert met Hockney op de passie die hij met Van Gogh deelt voor kijken naar de wereld. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de inzet van technische aspecten als het gebruik van perspectief en kleur, waarmee beide kunstenaars een eigen visie creëren op de wereld om hen heen. De tentoonstelling is te zien t/m 26 mei 2019.

Hockney-Van Gogh | The Joy of Nature
Beschikbaar in het Nederlands en Engels
Verkrijgbaar op www.vangoghmuseumshop.com
Prijs: € 29,95
Uitvoering: paperback,
Pagina’s: 176
Illustraties: 120

Tip 2: De Jodenvervolging in foto’s I Nederland 1940-1945

Deze indrukwekkende catalogus is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. De Jodenvervolging in foto’s | Nederland 1940-1945 is het eerste fotoboek over de Jodenvervolging in Nederland. De auteurs deden uitvoerig onderzoek in fotoarchieven in binnen- en buitenland. Van de foto’s is veel achtergrondinformatie achterhaald, waardoor de beelden nog meer zeggingskracht krijgen. Zowel professionele fotografen als amateurs maakten aangrijpende opnames van deze donkere periode. Ook particulieren stelden hun foto’s ter beschikking. Het resultaat is een indringende selectie van beelden voorzien van uitvoerige bijschriften. De tentoonstelling is te zien t/m 6 oktober 2019.

De Jodenvervolging in foto’s I Nederland 1940-1945
Beschikbaar in het Nederlands en binnenkort in het Engels
Verkrijgbaar op www.wbooks.com
Prijs: € 29,95
Uitvoering: Hardcover
Pagina’s: 304
Illustraties: 400

Tip 3: Erwin Olaf – I Am

Deze visuele en unieke catalogus is verschenen bij de tentoonstelling ’Erwin Olaf’ in Gemeentemuseum Den Haag, als eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959). De fotograaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht. Het vuistdikke boek met maar liefst 240 foto’s toont zowel zijn vroegste zwart-witbeelden als zijn iconische vrije werk, tot aan de nieuwste – en tot nu toe ongepubliceerde – series die hij maakte in Shanghai en Palm Springs. Dit chronologische overzicht beschrijft de visie van de kunstenaar en zijn evolutie tijdens de afgelopen vier decennia, van brutale provocateur in het Amsterdamse nachtleven tot koninklijke portrettist en meester van de verstilling. De tentoonstelling is te zien t/m 12 mei 2019.

Erwin Olaf – I Am
Beschikbaar in het Nederlands
Verkrijgbaar op www.uitgeverijkannibaal.be
Prijs: € 64,50
Uitvoering: Hardcover
Pagina’s: 400
Illustraties: 240

Tip 4: Chihuly

Deze prachtige catalogus is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in Het Groninger Museum. Al meer dan vijftig jaar maakt de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly betoverende, spectaculaire en expressieve creaties van glas. Zijn stijl is herkenbaar door het gebruik van organische vormen, levendige kleuren en het ruimtelijk effect van de installaties. Chihuly gaat telkens een stapje verder: niet alleen indrukwekkend, maar ook speels, niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook technisch uitdagende ontwerpen voeren de boventoon in zijn oeuvre. De luxe uitvoering van deze catalogus die het spektakel van glas, licht en kleur weergeeft, biedt een compleet overzicht van de hoogtepunten uit het oeuvre van de kunstenaar. De tentoonstelling is te zien t/m 5 mei 2019.

Chihuly
Beschikbaar in het Nederlands en Engels
Verkrijgbaar op www.wbooks.com
Prijs: € 29,95
Uitvoering: Hardcover
Pagina’s: 192
Illustraties: 150

Tip 5: Bauhaus – Updated Edition

In de 14-jarige periode tussen de twee wereldoorlogen bepaalde de Bauhausschool voor kunst en design in Duitsland het gezicht van de moderniteit. Met utopische ideeën voor de toekomst ontwikkelde de school een baanbrekende fusie van beeldende kunst, vakmanschap en technologie, die ze toepaste in alle media en praktijken van film tot theater, en van beeldhouwkunst tot keramiek. De uitgangspunten van de opleiding, wereldwijd van grote invloed, hebben ook in Nederland weerklank gevonden in architectuur, vormgeving en het ontwerponderwijs. Dit boek is gemaakt in samenwerking met het Bauhaus-Archiv / Museum für Gestaltung in Berlijn, ’s werelds grootste verzameling over de geschiedenis van Bauhaus en richt zicht op de ontwikkeling van Bauhaus in Duitsland en in het algemeen. Een aanrader voor liefhebbers die graag de diepte in duiken. Ook daarom sluit dit boek – hoewel het niet de officiële tentoonstellingscatalogus is – goed aan op de tentoonstelling: ‘Nederland ⇄ Bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’ in Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. Te zien t/m 26 mei 2019.

Bauhaus – Updated Edition
Beschikbaar in het Engels en Duits
Verkrijgbaar op www.taschenboeken.nl
Prijs: € 40,00
Uitvoering: Hardcover
Pagina’s: 400

De officiële tentoonstellingscatalogus is te vinden op www.webshop.boijmans.nl

Tip 6: Meester van Elsloo | Van eenling tot verzameling

Wie is, of beter, wie zijn de Meester(s) van Elsloo? Aan het einde van de middeleeuwen bestond in het huidige Maas-Rijngebied een levendige productie van houtsculptuur. Helaas is meestal onbekend wie deze beelden besteld of gemaakt heeft. Om toch enig houvast te krijgen werden deze beeldhouwers van een ‘noodnaam’ voorzien, en veruit de bekendst gegeven naam is ‘Meester van Elsloo’. Dit interessante boek is een onderzoek naar de onbekende verzameling kunstenaars en schetst een representatief beeld van de ‘Meester van Elsloo’, die helemaal niet blijkt te bestaan, aan de hand van circa 200 (kleuren)reproducties en teksten van conservator Lars Hendrikman, Cynthia Osiecki en Elisabeth Mattison. De catalogus is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum Maastricht, te zien t/m 16 juni 2019.

Meester van Elsloo | Van eenling tot verzameling
Beschikbaar in het Nederlands en Engels
Verkrijgbaar op www.waandersdekunst.nl
Prijs: € 29,95
Uitvoering: Hardcover
Pagina’s: 192
Illustraties: 180

Tip 7: De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage

De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage is een eerbetoon aan de encyclopedische collectie van de Hermitage St.-Petersburg. Dit boek neemt u mee op een inspirerende reis langs bijzondere museumschatten uit de hele kunstgeschiedenis. Meesterwerken van kunstenaars als Da Vinci, Dürer, Bernini, Rembrandt, Matisse en Fabre worden, dwars door tijd en plaats heen, vergeleken met topstukken uit culturen die teruggaan tot de vroege prehistorie: kunst uit het oude Egypte, Griekenland en Rome, en uit Siberië, het Midden-Oosten en Oost-Azië. Deze catalogus is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, te zien t/m 25 augustus 2019.

De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage
Beschikbaar in het Nederlands
Verkrijgbaar op www.wbooks.com
Prijs: € 29,95
Uitvoering: Paperback
Pagina’s: 224
Illustraties: 300

Tip 8: Maestro van Wittel | Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht


Voor het eerst verschijnt een monografisch boek over de kunstenaar Caspar van Wittel. Hij schilderde in de zeventiende en achttiende eeuw Rome, Napels en Venetië tot in de kleinste details en beïnvloedde beroemde Italiaanse schilders van stadsgezichten als Canaletto en Bellotto. Van Wittel werd geboren in Amersfoort, vertrok rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar zijn geboorteland. In dit bijzondere boek komt het hele verhaal ‘Van Wittel’ aan bod. De plekken die hij schilderde, de stijl die hij ontwikkelde, zijn Nederlandse wortels, zijn adellijke opdrachtgevers en zijn onmiskenbare invloed in Italië. Deze catalogus is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in Kunsthal KAdE in Amersfoort, te zien t/m 5 mei 2019.

Maestro van Wittel | Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht
Beschikbaar in het Nederlands
Verkrijgbaar in de KAdEShop en op www.bol.com
Prijs: € 29,95
Uitvoering: Paperback
Pagina’s: 196
Illustraties: onbekende hoeveelheid

Tip 9: Vrijheid | De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968

Deze catalogus laat de vijftig ‘kernkunstwerken’ zien, toonaangevende kunstwerken die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Vrijheid is nadrukkelijk subjectief en wil zowel een uitnodiging tot discussie zijn als een liefdesverklaring aan de Nederlandse kunst. Hans den Hartog Jager komt aan de hand van research en 25 jaar ervaring tot een keuze die voor het grootste deel zeer verantwoord is, soms ongegeneerd persoonlijk, maar die in ieder geval laat zien dat er wel degelijk dingen veranderen in de manier waarop we kijken naar kunst én naar de wereld. Vrijheid is daarmee een viering van de kracht van kunst: een boek dat de lezer niet alleen stimuleert om na te denken over de kunstgeschiedenis maar vooral om te genieten van alle prachtige, inspirerende en prikkelende kunstwerken die de afgelopen decennia in Nederland zijn gemaakt. Een nieuwe kunstgeschiedenis, voor een nieuwe tijd. De catalogus is verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle, te zien t/m 12 mei 2019.

Vrijheid | De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968
Beschikbaar in het Nederlands en Engels
Verkrijgbaar op www.singeluitgeverijen.nl
Prijs: € 27,50
Uitvoering: Hardcover
Pagina’s: 240
Illustraties: onbekende hoeveelheid

Tip 10: Everyone a Photographer | The Rise of Amateur Photography in the Netherlands

Everyone a Photographer is de eerste uitgebreide studie van de wortels en de vroege ontwikkeling van amateurfotografie. Er is weinig bekend over de oorsprong van amateurfotografie, de late negentiende eeuw kan namelijk worden vergeleken met een blinde vlek in de geschiedenis van de fotografie. ‘Iedereen fotografeert’, zo luidde in 1900 de slogan waarmee de Amsterdamse fotohandelaar Joan Guy de Coral aanmoedigde om zelf te gaan fotograferen en een handcamera te kopen. Eind negentiende eeuw zijn de mensen voor het eerst begonnen met het vastleggen van hun dagelijks leven met kleine handcamera’s, waardoor fotografie directer, sneller en dynamischer werd. Dit boek beschrijft de opkomst van amateurfotografie in Nederland: de fotografen, de foto’s, de albums en de sleutelfiguren. Voor het eerst worden de amateurs en hun fascinerende snapshots, die van hoge kwaliteit en historisch belang zijn, uit de anonimiteit gehaald. De catalogus is verschenen bij de tentoonstelling ‘Iedereen fotografeert’ in Rijksmuseum Amsterdam, te zien t/m 10 juni 2019.

Everyone a Photographer
Beschikbaar in het Engels
Verkrijgbaar op www.rijksmuseumshop.nl
Prijs: € 39,95
Uitvoering: Hardcover
Pagina’s: 240
Illustraties: onbekende hoeveelheid