In mei opende Museum De Proefkolonie. Museumtijdschrift verlootte onder abonnees toegangskaarten en een lunch, met het verzoek de museumervaring te delen met andere lezers. De heer H. van de Wal uit Steenwijk was de winnaar en heeft inmiddels een bezoek gebracht aan Frederiksoord. 

Museum De Proefkolonie in het Drentse Frederiksoord geeft een mooi beeld van het sociale experiment van de armenzorg aan het begin van de negentiende eeuw. Het is een relatief nieuw museum waarin de geschiedenis verteld wordt van de maatschappij van weldadigheid en in het bijzonder generaal Van den Bosch die de kolonie stichtte. De entree van het museum met winkel en restaurant met alle voorzieningen is helder en aantrekkelijk van opzet. Alle voorzieningen zijn ook goed toegankelijk voor mindervaliden.

Vanuit de centrale hal gaat de deur op gezette tijden open om de tentoonstelling te bekijken. Het is verrassend om vanuit het daglicht terecht te komen in de duistere sloppen van Amsterdam. Daar wordt op een scherm een goed idee gegeven van de geschiedenis en dan specifiek de sociale omstandigheden waarin de arme mensen toen moesten leven.

Aansluitend kun je in de filmzaal vijf families volgen naar en in de proefkolonie. Dat geeft een indringend beeld van de armoedige omstandigheden die destijds heersten. Je krijgt een goede indruk van wat dit sociale experiment in de negentiende eeuw teweeg bracht, en dat dit de voorloper is van de huidige verzorgingsstaat. De opzet van het museum is zodanig dat je snel een goed inzicht krijgt hoe de kolonie werkte en wat het betekende voor de bewoners om een kans te krijgen om hun levensomstandigheden te verbeteren.

In het laatste deel van de open expositie ruimte komen de diverse aspecten van het leven in de kolonie aan bod. Je kunt zelf ervaren hoe zwaar het is om te karnen of om achter het weefgetouw te zitten. Kinderen gingen naar school, er was een eigen rechtspraak, kortom de leven en werken in Frederiksoord in de negentiende eeuw.

Het museum is beperkt van omvang maar door de opzet heb je voldoende kennis kunnen maken met de wereld van het kolonieleven en dit sociale experiment wat ruim een eeuw heeft bestaan. Na afloop is het prettig toeven in het restaurant voor een kop koffie of een lunch. In de shop zijn naast de souvenirs ook de nodige naslagwerken over de kolonie te koop om je nog eens verder in de materie te verdiepen.

Naast het museum kun je in Frederiksoord nog duidelijk  zien hoe de opzet van de kolonie was, er resteren nog huizen en diverse voorzieningen uit de tijd. In combinatie met het museum een reis naar Drenthe waard.

Bedankt, H. van de Wal, voor uw museumbezoek, verslag en foto’s!

Museum De Proefkolonie, Frederiksoord, di t/m zo 10-17, € 9,50, www.proefkolonie.nl