Altijd goed om je te realiseren dat heel wat museale aankopen niet hadden plaatsgevonden zonder financiële steun van particuliere instellingen. De Vereniging Rembrandt, met zo’n 15.000 kleinere en grote geldgevers, toonde eerder een aantal medegefinancierde topstukken en doet dat nu opnieuw. De Vereniging bestaat sinds 1883, toen er ook al onvoldoende geld was voor musea om ‘meesterwerken’ voor ons land te behouden, en investeert sinds 1945 ook in moderne kunst, mits met afstand van de waan van de dag. Prachtige werken zijn in het Kröller-Müller Museum te zien, zoals het bijna lichtgevende Sneeuwlandschap met sloot (1913) van Jan Mankes van Museum Belvédère, Mind Study (2010-11) van Mark Manders van het Bonnefantenmuseum en een laatmiddeleeuws tapijt (ca. 1500-10) uit het atelier van Pieter van Edingen van Aelst van Kasteel De Haar.

Bezoek ook de voormalige entree van het museum, waarvoor onze columnist Maria Barnas een poëtische installatie maakte met glazen objecten en geluid dat stottert en fleemt.

Beeld 1: Zaaloverzicht tentoonstelling ‘Als kunst je lief is’, met linksachter een laatmiddeleeuws tapijt uit het atelier van Pieter van Edingen van Aelst en rechtsvoor ‘Mind Study’ van Mark Manders, getoond tijdens de Biënnale van Venetië in 2013. Beeld 2: Installatie ‘Song for three rooms’ (detail) van Maria Barnas.