7 maart 2022

Een stuk tape, een wc-rol, een tochtstrip. Het zijn niet de eerste voorwerpen die je verwacht aan te treffen in een museum. Verwerkt in driedimensionale of tweedimensionale sculpturen van Beat Zoderer (1955) zijn ze dan ook bijna onherkenbaar. De in Zwitserland gelauwerde kunstenaar biedt een andere kijk op deze en andere onconventionele materialen in zijn overzichtstentoonstelling ‘Less and More’ in museum Voorlinden. Door kant-en-klare materialen op maniakale, maar toch samenhangende wijze te structureren wekt Zoderer de schijn van perfectie.
Zo lijkt de grote zwarte bal met neonlichten op het eerste gezicht een volmaakte bol te zijn, maar bij een tweede blik doorbreken de slordig geverfde tl-buizen met bijbehorende snoeren toch het perfecte beeld.

‘Balloon No. 1′, 2014, foto: Antoine van Kaam

De welbekende kleurenstaaltjes plakt hij onbewerkt op een doek, maar door de kracht van tijd wordt de voorheen onzichtbare lijm bruin en smoezelig. Zoderer beschrijft zijn spel tussen perfectie en imperfectie zelf het beste: “I outline something for you, in your mind you make it perfect.” 

‘Rall und Pantone’, 1995